”Tidöavtalet”. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

SD och M vill öka bidragen till invandrare – missnöjda med utredning

Av Andreas Magnusson 2024-08-15

Bara dagar efter att Migrationsministern stolt proklamerat att Sverige för första gången sedan 70-talet är ett land med minskande befolkning (det är tydligen bra att vi snart kommer att få allvarliga problem med personalförsörjning inom flertalet sektorer) kom ett betänkande av utredningen om hur vi kan få ännu fler invandrare att lämna landet. Regeringen hade nog inte räknat med utfallet.

Eftersom Tidösamarbetet i huvudsak handlar om att jävlas med invandrare tillsattes en utredning i oktober 2023 för att se över om man genom ökade flyttbidrag kan få invandrare att dra härifrån. Som särskild utredare tillsattes Joakim Ruist som är känd för att han gillar räkna på invandringens kostnader.

Nuvarande system där invandrare som vill lämna Sverige ersätts med 10 000 kronor + resekostnad har nästan ingen effekt. Tidöregeringen ville därför att Joakim Ruist skulle räkna på saken och se hur mycket stålar vi behöver hosta upp med för att “bli av med packet”. Ja, de uttryckte sig givetvis inte så, men kärnväljarna fattade ändå att det var andemeningen.

Joakim räknade och kom fram till att om man följer den danska modellen och pröjsar 150 000 spänn per person så kommer runt 300 personer att lämna Sverige och om man istället hostar upp med 350 000 så drar ungefär 700 personer.

Och så landar han i slutsatsen att den ekonomiska vinsten av de gigantiska bidragen för att bli av med invandrare knappast är ekonomiskt försvarbara. Det kommer att bli dyrt och effekten kommer att vara försumbar. Dessutom riskerar det här att leda till integrationsproblem eftersom samhället sänder signalen att invandrare inte är välkomna.

Eftersom SD och Moderaterna verkligen vill få igång återvandringståget var man inte alls nöjda med utredningen. Ludvig Aspling som är migrationspolitisk talesperson för SD menade att det här var ju inga förslag som kan “hanteras vidare”. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) “noterar att utredaren har en sådan hypotes” men håller inte med. Hon har oberoende av utredningen dragit en egen slutsats om att det visst går att få fler människor att lämna landet och att det vore önskvärt och ekonomiskt klokt.

Vi har tyvärr en regering som, tillsammans med sitt drivande samarbetsparti, är ideologiskt förblindade. Därför lyssnar de bara på människor som säger vad de vill höra. De är besatta av idén om att minska invandringen.

De bryr sig inte om det som kallas för välfärdsutmaningen (allt färre personer kommer att behöva försörja allt fler) och att ett land med stagnerande befolkningstillväxt riskerar att råka riktigt illa ut med finanserna.

Till varje pris vill man hindra flyktingar och anhöriga från att komma hit. Till varje pris vill man få människor med utländsk bakgrund att lämna landet.

Att man i denna strävan också slösar med våra pengar, underblåser rasism och motverkar integration bryr man sig inte om eftersom integrationspolitik för moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater i själva verket mest handlar om att minska andelen invandrare i landet.

Länk till SOU 2024:53

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. I höst kommer han ut med boken ”Kravsamhället” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.