Nyhetsplock torsdag 15 augusti 2024

Publicerad 2024-08-15

Polisen ska ha stoppat över 200 dåd sen 2023, par stal bil vid provkörning – åkte fast med stöldgods, sabotage mot två tyska försvarsanläggningar och livsfarligt godis delades ut i Auckland.

Polisen ska ha stoppat över 200 dåd sen 2023. Polisen har avvärjt fler än 200 våldsdåd under 2023 och 2024, säger Johan Olsson, chef för Nationella operativa avdelningen (Noa), enligt Dagens Nyheter.
Antalet skjutningar har gått ner men justitieminister Gunnar Strömmer (M), säger att gängen sitter på ett stort våldskapital, vilket visats i form av flera skjutningar under sommaren.
– Under ytan bubblar fortfarande stora risker för nya våldsspiraler.
Enligt Noa-chefen ska det finns ett nästintill obegränsat inflöde av unga personer som är villiga att begå grova våldsbrott åt kriminella nätverk.

Par stal bil vid provkörning – åkte fast med stöldgods. Natten till tisdag observerade en polispatrull en bil vid E6 i Snapparp. Bilen visade sig vara efterlyst av ägaren och polisen gjorde stopp med fordonskontroll, rapporterar Hallandsposten.
Föraren av bilen var en man född 1994 och passageraren var en kvinna född 1999. Bilen som de satt i hade varit till salu i Mölndal. Paret skulle ta en provtur, men kom aldrig tillbaka. Patrullen genomförde en husrannsakan i fordonet och fann då att den lastats med elektronik som antas vara stöldgods. Åtta Ipads och tre datorer fanns i bilen. Paret är nu misstänkta för stöld alternativt häleri.
Mannen som körde misstänks dessutom för drograttfylleri och narkotikabrott eftersom en mindre mängd narkotika hittades i bilen.

Sabotage mot två tyska försvarsanläggningar. Två militäranläggningar i Tyskland stängdes av under gårdagen efter misstänkta sabotage, rapporterar tyska medier.
Först spärrades en anläggning i Köln av efter olika tecken på en ”störning”. Därefter upptäcktes ett hål i ett staket. Ett stort område spärrades av.
Enligt uppgifter till lokaltidningen Kölner Stadtanziger har det tagits prover på vattnet som visar på ”onormala värden”. Personal uppmanas att inte dricka vattnet och de får inte lämna området.
Efter larmet i Köln stängdes också Natobasen i Geilenkirchen, knappt sju mil bort. Även där ska ett misstänkt sabotage ha skett.

Livsfarligt godis delades ut i Auckland. En välgörenhetsorganisation i Auckland i Nya Zeeland har delat ut godis som innehåller farliga mängder metamfetamin till allmänheten. Minst tre personer har sökt vård och upp till 400 personer kan ha fått godiset, som tidigare skänkts till organisationen av en anonym medborgare, skriver BBC.
Polisen fick in tipset i tisdags och därefter har en godisbit undersökts. Biten visade sig innehålla tre gram meth.
Enligt Sarah Helm på organisationen NZ Drug Foundation är det upp till 300 doser. Att svälja en godis är därför ”extremt farligt och kan leda till döden”, säger hon.
Vid en pressträff uppmanar polisen allmänheten att omedelbart kontakta dem om de har den gula godissorten hemma.
– Det är viktigt att allmänheten är medveten om det här godiset och faran det utgör, säger polisen Glenn Baldwin.
Polisen betonar att organisationen inte har gjort något fel.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.