Foto: Jan Olof Fällman

Vad hade han emot TCO?

Av Jan Olof Fällman 2024-08-14

Tänk att ett par solglasögon från TCO ska kunna irritera så många så mycket. Nu vet jag naturligtvis vad TCO står för som fackförbund men jag kan ändå inte förstå vad som förorsakar denna irritation från närmaste omgivningar.

Jag var några dagar i en av våra vackra turiststäder i Mellansverige, det var soligt och naturligtvis hade jag dessa solbrillor på mig. På Storgatan var det tätt med turister och när jag och min fru promenerar där så får jag plötsligt en hård knuff i ryggen, vänder mig om och ser rätt in i ett par mycket arga ögon som liksom blängde på mig. Lyckligtvis hade denna någon, en vad jag kan förstå son i 6-7-års åldern bredvid sig, men jag måste medge att det kändes ganska så obehagligt. Min första tanke var naturligtvis, vad hade han emot TCO?

Naturligtvis kan man ju undra om det råder någon konflikt mellan landets alla fackförbund som ger sådana här uttryck. Nu är jag inte medlem i TCO så det kan ju tyckas att jag är lite naiv som ändå bär dessa solglasögon, men så är ju dagens tillvaro. De flesta sådana här saker har på något sätt en reklam skrivet någonstans, som min fru som har solglasögon av märket Polaroid. För hennes del har inget av ovan nämnda karaktär någonsin inträffat.

Återigen funderar jag över vad TCO har gjort? Det är ju en stor skillnad när jag rör mig på Södermalm i Stockholm. Där kan det faktiskt hända att mötande människor kommenterar mina solglasögon med ett leende och ”fina ögon” och måhända en klapp på axeln.

Förmodligen har TCO ett starkt fäste bland befolkningen på Södermalm. Jag rör mig ofta mellan stadsdelarna i Stockholm och kan i andra stadsdelar åter känna den där kyliga blicken från mötande, lite lätt hatisk blick gärna med ett steg närmare, lite hotande kroppsspråk liksom.

Det kanske är så att landets fackförbund har annekterat sina områden som sina egna och då förstår jag ju att det inte lämpar sig att finnas där det känns olustigt för mig. Ändå finns känslan och funderingen varför ska människor irriteras av mina solglasögon? Jag menar, hade jag andra solglasögon med annan reklam så har det varit helt okej, men icke TCO.

Har det inte gått för långt detta med intressekonflikter i vårt land när man inte ens kan ha ett par solglasögon från TCO utan att bli trakasserad?

Nu frågar sig säkert vän av ordning varför jag ska envisas att bära dessa solglasögon från TCO? Enkel förklaring, jag tycker dom är sköna, polariserat glas som ger mina ögon skydd, svårare än så är det inte.

Jag får väl i fortsättningen tänka mig för i vilka områden jag ska befinna mig i för att inte råka ut för dessa olägenheter. Men å andra sidan, det här är kanske större än vi någonsin kan förstå. Jag menar, är det så att vi fått en så stark polarisering i vårt land där fackföreningarna styr och skapar subkulturer som ligger i fejd med varandra, där det gäller att slåss för sina medlemmars rättigheter? Jag önskar att så inte är fallet, utan att vi som medborgare ska kunna röra oss fritt oavsett facklig tillhörighet.

I vilket fall som helst, när solen skiner kommer jag att bära mina TCO-solglasögon, i vilken stadsdel eller stad det än må gälla!

Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Jan Olof Fällman. Är en 80-årig murvel som på fritiden brukar jorden. Tidigare verksam inom SVT, UR, TV4 och Televerket. Känd för Pohlmanväder i Östnytt, filmen Stockholmsnatt även så som krigsreporter på Sri Lanka, numera krönikör i tidningen Speedwayracing.
Jan Olof presenterar sig gärna som diversearbetare i mediasvängen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.