Nyhetsplock måndag 12 augusti 2024

Publicerad 2024-08-12

Mordet i Skurup misstänks vara ett hämnddåd, Sverige deltar i allt fler internationella utredningar, åldring rånad i sitt hem, polis frias för att ha prejat oskyldig mopedist och full hästkust i Tyskland.

Dödsskjutningen i Skurup misstänks vara ett hämnddåd. Skjutningen i Skurup där en man i 55-årsåldern dog misstänks var ett hämnddåd, enligt uppgifter till Aftonbladet och SVT Nyheter Skåne.
Den dödade ska vara släkt med en yngre man som sitter häktad misstänkt för ett mordförsök i Skurup för två veckor sedan.
Offret i lördagens skjutning var en flerbarnspappa och är inte kriminellt belastad.

Sverige deltar i allt fler internationella utredningar. Myndigheter i Sverige deltar i allt fler internationella brottsutredningar, enligt SR:s ”I lagens namn”.
De svenska gängkriminella som befinner sig utomlands och samarbetar med andra internationella nätverk uppges vara orsaken.
– Det är en önskad utveckling, då brottsligheten blir mer gränsöverskridande. Det här är ett sätt att underlätta för svenska och utländska brottsutredande myndigheter, säger Erik Fågelsbo, Sveriges representant i EU:s byrå för straffrättsligt samarbete.
De tio senaste åren har Sverige varit en del av nästan 80 gemensamma utredningsgrupper, en siffra som ökat gradvis. Hittills i år har Sverige ingått i åtta nya utredningsgrupper.

Åldring rånad i sitt hem. En kvinna i 80-års åldern utsattes för ett grovt rån i sitt hem under lördagen. Enligt polisen var det flera gärningsmän som trängde sig in i bostaden, rapporterar flera medier.
Det var strax efter klockan 17 under lördagen som polisen larmades om ett grovt rån i centrala Västerås. Enligt VLT ska gärningsmännen ha tryckt ner och hållit fast kvinnan, samtidigt som de rånade henne på mobil och andra ägodelar i bostaden.
Hon blev inte fysiskt skadad. En förundersökning om grovt rån har inletts och en teknisk undersökning kommer göras i bostaden. I nuläget finns ingen misstänkt.

Polis frias för att ha prejat oskyldig mopedist. Efter ett mordförsök i Nyköping prejade polisen och använde våld mot en oskyldig mopedist. Polisen anmäldes misstänkt för tjänstefel. Men nu meddelar åklagare att polisen frias från brottsmisstankarna, rapporterar SVT.
Det var i början av maj som en person ska ha försökt skjuta en man på en krog. Under jakten på gärningsmannen sågs en mopedist som polispatrullen trodde kunde ha varit inblandad i brottet.
Men när polisen prejade mopedisten visade det sig att denne inte var den skyldige.
Enligt chefsåklagaren Martin Tidén var det oaktsamt av polisen att inte ha vidtagit fler åtgärder för att försäkra sig om att det var gärningsmannen som iakttagits.
”Det går dock inte att visa att oaktsamheten varit straffbar”, skriver han.

Full hästkust i Tyskland. Under lördagen uppmärksammade förbipasserande i tyska staden Oberallgäu i Bayern en häst och vagn som körde ostabilt. Den vingliga färden skapade oro hos andra trafikanter som kontaktade polis, rapporterar Spiegel.
Kort därefter lyckades polisen stoppa kusken, en man i 30-årsåldern, som vid mätning visade sig ha två promille alkohol i blodet.
– Något som liknar det här händer sällan, säger Christian Falk, chef för driftcentralen till Spiegel.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.