Nyhetsplock torsdag 8 augusti 2024

Publicerad 2024-08-08

Fängelse för sabotage av skyddsobjekt, explosion i Köpenhamn - två svenskar gripna, rånad av ett tiotal pojkar och Rasmus Paludan åtalas.

Fängelse för sabotage av skyddsobjekt. Tre personer, två män och en kvinna döms till fängelse efter att ha förstört transformatorer på ett ställverk beläget i Kimstad, del av Norrköpings kommun. De var på jakt efter metaller att sälja. Enligt uppgift ska skadorna som trion åsamkat uppgå till tiotals miljoner kronor. Nu har tingsrätten dömt dem till fängelse mellan 2,5 år och 3,5 år.

Explosion i Köpenhamn – två svenskar gripna. Ett explosivt föremål kastades in i en kiosk på Hans Knudsens plats under tisdagskvällen. Inga personskador ska ha förekommit. Ett par timmar senare greps två personer, en man och en kvinna, som uppges vara svenska medborgare av dansk polis på svenska sidan av Öresundsbron.
– Det är en man och en kvinna som båda är i 25-årsåldern ungefär, säger Hannes Kinnunen, jourutredningsbefäl vid polisen i Malmö, till Sydsvenskan.

Rånad av ett tiotal pojkar. En 17-årig pojke blev rånad av vad han beskrivit som ett ”tiotal” pojkar. Rånet skedde vid en fotbollsplan i Alingsås. Brottsoffret ska ha blivit utsatt för sparkar och slag, därefter har de stulit hans klocka, guldkedja och solglasögon. Pojken lyckades fly och larmade då polisen. Ett flertal misstänkta gärningsmän lokaliserades, en greps som misstänkt för rån.

Rasmus Paludan åtalas. Åklagaren har nu väckt åtal mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan. Enligt stämningsansökan gäller det två fall av hets mot folkgrupp och ett fall förolämpning. Han ska ha ”uttryckt missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på trosbekännelse, nationellt ursprung eller etniskt ursprung genom att lägga bacon i och runtom en koran och därefter tända eld på, sparka och spotta på koranen samt göra uttalanden…”
– Min bedömning är att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal och nu kommer tingsrätten att pröva ärendet, säger senior åklagare Adrien Combier-Hogg i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.