Nyhetsplock tisdag 6 augusti 2024

Publicerad 2024-08-06

Falsk information bakom kravaller, dog efter fall med cykel, dubbla inbrott i Burträsk, explosion i Malmö och buss fick sten kastad på sig.

Falsk information bakom kravaller. De kravaller som följde efter knivattacken i brittiska Southport den 29 juli där tre flickor mördades, blev värre till följd av falsk information som spreds via sociala medier. En muslimsk flykting angavs först vara gärningsman, vilket inte stämde. Ett konto på X med över 44 000 följare började sprida desinformationen, sen spreds det via olika högerextrema konton. Totalt spreds det falska inlägget till över sex miljoner under några få timmar.

Dog efter fall med cykel. En man i 50-årsåldern hittades död i vattnet vid byn Svaersvann i Norge. Enligt uppgifter till tidningen VG, så ska mannen ha befunnit sig på en cykelbana bredvid vattendraget när han trillat och hamnat i vattnet.
– Det verkar vara en olycka. Vi har hittat en cykel och en man som låg i vattnet. Han har med största sannolikhet drunknat. Det ser ut som om han vält med cykeln och rullat ut i vattnet, säger Morten Lundén vid den norska polisen till VG.

Dubbla inbrott i Burträsk. Under natten till måndagen larmades polis till ett apotek i Burträsk efter rapporter om ett inbrott. Medan polisen var på väg till brottsplatsen kom ett nytt larm om ett annat inbrott i en frisörsalong inte långt från apoteket. Vittnesuppgifter gör det troligt att det är samma gärningspersoner som ligger bakom bägge inbrotten. Inom kort greps en man i 30-årsåldern. En annan man, som är i 20-årsåldern, misstänks för inbladning, men hade vid pressläggningen ännu inte gripits.

Explosion i Malmö. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till en villaadress i Malmö efter att flera personer ringt in om en explosion. Enligt uppgifter från polisen befann sig flera personer i villan när bomben detonerade. En person skadades och togs till sjukhus för vård. Vederbörandes skadeläge är oklart. En förundersökning om misstänkt mordförsök har inletts.

Buss fick sten kastad på sig. En buss som körde på riksväg 23 utanför Älmhult fick en sten kastad på sig i samband med att den passerade en bro. Stenen krossade en ruta på bussen och chauffören stannade vid vägkanten och tillkallade polis. Ingen ska ha skadats. Polis sökte i närområdet efter en misstänkt gärningsperson, men ingen kunde hittas. En anmälan om skadegörelse har upprättats.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.