Nyhetsplock söndag 4 augusti 2024

Publicerad 2024-08-04

Mordet i Borås kopplat till gängmiljön, flicka till sjukhus efter måsattack, forskare vill bygga domedagsvalv på månen och 32 barn har dödats i Bangladesh.

Mordet i Borås kopplat till gängmiljön. Den man i 25-årsåldern som sköts till döds i stadsdelen Sjöbo i Borås under fredagen, hade kopplingar till den gängkriminella miljön. Det säger åklagaren Carolyn Westeröd till P4 Sjuhärad.
– Jag kan bekräfta att det är en ung man som har rört sig i gängkriminella miljöer som har blivit skjuten med flera skott och sedermera avlidit, säger Westeröd till radion.
Enligt Westeröd är ingen person ännu gripen för mordet.

Flicka till sjukhus efter måsattack. En svensk flicka fick föras till sjukhus i England efter att hon blev attackerad av en mås som försökte ta croissanten som hon hade i handen, rapporterar Mail Online.
I samband med attacken fick flickan måsens näbb i handen och fick därför föras till sjukhus, där hon fick en stelkrampsspruta och blev omplåstrad.
Händelsen inträffade på Lyme Regis i Dorset, en badort i sydvästra England. Området har haft problem med måsar under en längre tid och försökt vidta åtgärder för att skrämma bort måsarna.
Lyme Regis har även infört ett förbud mot att mata måsarna.

Forskare vill bygga domedagsvalv på månen. En internationell forskargrupp har presenterat en radikal idé i tidskriften BioScience, att bygga ett slags domedagsvalv på månen, rapporterar The Guardian.
Där skulle biologiska prover kunna sparas för att på sikt kunna klona eller skapa nya individer. Hotet från bland annat klimatförändringar, krig och naturkatastrofer visar på betydelsen av en biobank, menar forskarna.
Idén är inte ny, idag finns redan Svalbards globala frövalv, en genbank för växter. Men med allt varmare temperaturer finns risken att Svalbard inte förblir tillräckligt säkert för att förvara prover.
Månens naturligt kalla miljö skulle däremot göra det möjligt att helt utan mänsklig inblandning hålla proverna frysta året runt.

32 barn har dödats i Bangladesh. Minst 32 av de över 200 personer som dödats under demonstrationerna i Bangladesh har varit barn, uppger FN:s barnfond Unicef.
En sexårig flicka sköts till döds när hon lekte på ett hustak. De flesta av de döda har inte deltagit i protesterna mot ett kvotsystem för statliga jobb som pågått sedan den 15 juli, enligt AP. Regeringen har minskat kvotsystemet, men nu kräver demonstranterna rättvisa för de döda, skadade och fängslade.
Bangladeshs styre har fått hård internationell kritik för våldet mot demonstranterna. Fler än 10 000 människor har också gripits.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.