Nyhetsplock onsdag 31 juli 2024

Publicerad 2024-07-31

Bedrägerier mot äldre att lämna ifrån sig bankkort, polis i Värmland åtalas, livstids fängelse för hemtjänstmord, polisen larmar om barn med handgranater i kollektivtrafiken och livstids fängelse för radikal imam i Storbritannien.

Bedrägerier mot äldre att lämna ifrån sig bankkort. Antalet anmälda fall av bedrägerimetoden ”fysisk vishing” har fördubblats det senaste året, rapporterar SVT Nyheter.
Metoden går ut på att gärningsmännen hör av sig till offren, oftast äldre människor, och hävdar att deras tillgångar är hotade. Offren uppmanas att lämna ifrån sig bankkorten till en person som besöker deras hem, och som påstås komma från ett vaktbolag.
Stefan Larsson, operationsledare på Nationella operativa avdelningen (NOA), kallar brottsligheten för brutal.
– Personen som lämnar över är oftast i ett tunnelseende. De är stressade och man har svårt att tänka kritiskt.

Polis i Värmland åtalas. En polis i Värmland åtalas för flera brott, däribland för att ha stulit en kollegas dator från polisstationen, skriver Nya Wermlands-Tidningen.
Han åtalas även för dataintrång för att läst polisärenden på sin fritid och för stöld sedan han misstänks ha stulit matvaror från en matbutik och från en obemannad kiosk i köket på polisstationen.
Polisen misstänks även för att olovligt ha kört polisbil trots att hans körkort var återkallat. Han nekar till brott.

Livstids fängelse för hemtjänstmord. Uddevalla tingsrätt dömer en 49-årig hemtjänstanställd till livstids fängelse efter att ha kvävt en 94-årig kvinna till döds under ett hembesök i Strömstad. Kvinnan dog i november 2023.
Enligt åtalet filmade han delar av händelsen och delade sedan klippet med en kvinna via sociala medier.
”Jag älskar att jag filmade det”, skrev 49-åringen i chatten med kvinnan.
Mordet uppdagades tack vare en dataspelsgrupp, där både kvinnan och den hemtjänstanställda ingick. Hon berättade om filmen för sina spelkompisar några veckor efter att hon fått klippet skickat till sig. De larmade sedan polisen. Då hade 94-åringen redan kremerats, i tron att dödsfallet var naturligt.
Mannen nekar till brott men bekräftade under rättegången att det var han som filmade – men hävdar att klippet är från ett annat tillfälle än då 94-åringen dog.
Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte har lidit av en allvarlig psykisk störning.

Polisen larmar om barn med handgranater i kollektivtrafiken. Polisen skriver att man under sommaren hanterat ett antal ärenden som involverat handgranater.
”Det finns flera fall där barn och unga knutna till den organiserade brottsligheten transporterar handgranater och andra explosiva föremål i kollektivtrafiken och på offentliga platser”.
Det finns även fall där handgranater och liknande föremål hittats hemma, i exempelvis nattduksbordet hos unga personer.
– Den som transporterar eller förvarar handgranater eller andra explosiva föremål utsätter sig själv, familjemedlemmar och allmänheten för fara, säger Jon Wåhlander, operativ chef för Nationella bombskyddet.
Om man stöter på en misstänkt handgranat uppmanas man att genast ringa polisen, och hålla avstånd.
”Föräldrar kan bidra till att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet genom att vara närvarande, ställa frågor och lyssna”, skriver polisen.

Livstids fängelse för radikal imam i Storbritannien. Imanen Anjem Choudary är ökänd som en av Storbritanniens mest våldsbejakande predikanter, och har av en domstol befunnits skyldig till att ha lett det förbjudna extremistnätverket al-Muhajiroun, rapporterar AFP.
Den omfattande polisutredningen har gjorts i samarbete mellan polis i London, New York och Kanada.
Choudary har tidigare avtjänat fängelsestraff i Storbritannien för att ha stöttat terrorgruppen IS.
Domstolen dömde 56-årige Choudary till ett minimistraff på 28 år, vilket betyder att han inte kommer att lämna fängelset förrän han blir 85 år gammal.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.