Nyhetsplock tisdag 30 juli 2024

Publicerad 2024-07-30

Fortkörare åkte fast med 8 kilo cannabis, patient dog efter vårdmiss, man skyller narkotikainnehav på solsting, miljoner hundar i Turkiet riskerar avlivning och Lufthansa kräver miljoner av klimataktivister.

Fortkörare åkte fast med 8 kilo cannabis. Två män i 30-årsåldern körde i 140 kilometer i timmen när de fastnade i en fartkontroll tidigare i år.
En kraftig lukt fick polisen att söka igenom bilen, och hittade närmare åtta kilo cannabis i bagageutrymmet, skriver Folkbladet.
Männen menar att de varit i Malmö för att titta på en lokal åt en vän, när de via telefon fick instruktioner att åka till Göteborg för att hämta kläder.
Men Norrköpings tingsrätt tror inte på männens historia. Eftersom de hämtat en påse och en väska av en okänd person, borde de ha förstått att det fanns en risk att det handlade om något olagligt. Även den starka lukten borde ha varit en indikation om att det inte bara var kläder de hämtade.
Föraren döms till ett år och sex månaders fängelse och den andra mannen till ett år. Båda nekar till brott.

Patient dog efter vårdmiss. En patient som behövde en akut operation avled efter en skallskada orsakat av en fallolycka. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) slår nu fast att Region Kronoberg gett bristfällig vård, rapporterar P4 Kronoberg.
Patienten borde ha transporterats till universitetssjukhuset i Lund, men då felaktiga symptom uppgavs i kontakt med neurokirurg blev patienten kvar i länet.
Ivo slår fast att händelserna visar på bristande kunskaper kring riktlinjer.

Man skyller narkotikainnehav på solsting. En man från Stockholm ertappades med 1 kilo kokain i en by utanför Luleå. Mannen, som är i 40-årsåldern, döms nu till fem års fängelse, rapporterar SVT.
Det var i maj som händelsen inträffade och det var boende på orten som larmade polis om en man som irrade omkring på gårdar och pratade osammanhängande.
När patrullen grep honom hade han amfetamin och narkotikaklassade medel på sig. Inte långt från bilen som mannen färdats i hittades en kabinväska i ett dike med närmare 1 kilo kokain.
Mannen har i förhör förnekat brott och sagt att väskan skulle innehålla tavlor. Han åkte norrut från Stockholm men minns inte resan och hänvisar till att han kan ha drabbats av solsting.
Den förklaringen höll inte i Luleå tingsrätt och nu döms han till fem års fängelse för grovt narkotikabrott. Mannen nekar till brott.

Miljoner hundar i Turkiet riskerar avlivning. Turkiet diskuterar just nu en lag som tillåter avlivning av hemlösa hundar som är sjuka eller har ett ”negativt beteende”.
En ren massavlivningskampanj, menar motståndarna. I landet finns miljontals hemlösa hundar.
Lagförslaget har mötts av högljudda protester under de senaste veckorna. Demonstrationer har hållits såväl på gator som inne i parlamentet och borgmästare i städer styrda av oppositionspartiet CHP säger att man kommer att vägra att införa den nya lagen.
Regeringen har svarat med att hota med fängelsestraff för de borgmästare som inte implementerar lagen. Man har även förbjudit besökare i parlamentet för att undvika ytterliga protester.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan menar att landet riskerar att drabbas av en rabiesepidemi om lagen inte röstas igenom.

Lufthansa kräver miljoner av klimataktivister. Det tyska flygbolaget Lufthansa kräver miljontals kronor i ersättning efter att Frankfurts flygplats lamslagits av klimataktivister, rapporterar Bild am Sonntag.
Omkring 270 flygavgångar påverkades när klimataktivister intog flygplatsen under torsdagen förra veckan. Bland annat ska flera personer ha tagit sig in på landningsbanorna och limmat fast sig i asfalten, vilket påverkade både ankomster och avgångar.
Enligt flygbolaget själva har aktivisterna förstört semestern för tusentals resenärer, samt kostat bolaget miljontals kronor.
Nu vill Lufthansa ha skadeersättning från klimataktivisterna. Exakt vilken summa det rör sig om är fortfarande oklart, men beloppet kommer att bli ”betydligt högre” än tidigare krav mot klimatgruppen ”Letzte Generation”, säger en talesperson för Lufthansa.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.