Nyhetsplock måndag 29 juli 2024

Publicerad 2024-07-29

Kvinna död efter krock med polisbil, livräddande nässprej nu receptfritt på apotek, ovanlig process kan vänta mot mordmisstänkt flicka och träd välte och drog med sig två båtar.

Kvinna död efter krock med polisbil. En kvinna i 70-årsåldern har dött efter att en polisbil under utryckning krockat med en personbil i centrala Örebro, rapporterar flera medier.
Kvinnan färdades i personbilen och fördes till sjukhus med allvarliga skador. En stund senare meddelade polisen att hon avlidit av sina skador.
Ett vittne som bor intill olycksplatsen säger:
– Polisbilen använde inga sirener innan krocken, jag hörde en hög smäll och sedan såg jag hur ambulanspersonal utförde HLR på den skadade.
Föraren av polisbilen har förts till sjukhus med oklart skadeläge.

Livräddande nässprej nu receptfritt på apotek. Nässprejen naloxon, som kan häva opioidöverdoser, finns nu att köpa receptfritt på apotek i Sverige.
– Det är ett jättebra steg på vägen, men vi kan inte stanna här, säger Jennie Gejel, ordförande i Brukarföreningen i Stockholm.
Naloxon är en lösning som fungerar som ett motgift mot överdos av opioider, till exempel heroin och fentanyl. Det har funnits i Sverige sedan 2018, men hittills har det endast förskrivits till personer som riskerar att ta en överdos.
Från och med mitten av juli finns det livräddande läkemedlet att köpa receptfritt.
– Allt som gör att det blir mindre krångligt att skaffa naloxon är bra. Nu kan även anhöriga köpa naloxon och det kan rädda liv, säger Jennie Gejel.

Ovanlig process kan vänta mot mordmisstänkt flicka. De två flickor som misstänkts för inblandning i mordet på en annan tonårig flicka i Landskrona riskerar helt olika straff.
Anledningen är att den ena misstänkta är under 15 år, och därmed inte straffbar. Den äldre flickan kan alltså dömas till fängelse, den yngre inte.
Det innebär dock inte att hon inte kan komma att ställas inför en domstol, enligt Amanda Lublin, doktorand i straffprocessrätt vid Stockholms universitet.
En åklagare kan begära att få föra en bevistalan mot en person som är under femton, vilket liknar en vanlig rättegång men inte resulterar i någon vanlig dom.
– I stället för att säga att någon är skyldig säger man att det antingen är utrett, eller inte utrett, säger Lublin.
En sådan process är dock mycket ovanlig.
– Sedan 1965 pratar vi om mellan 10 och 20 fall. Men jag har aldrig sett att de utrett en flicka under 15 år. Så det är superovanligt.

Träd välte och drog med sig två båtar. Räddningstjänsten i Jönköping fick i dag in ett udda larm. Ett stort träd hade vält och dragit med sig två båtar upp på land, rapporterar Aftonbladet.
– De här båtarna ska ha varit förtöjda i trädet, säger ledningsoperatören på räddningstjänsten i Jönköping.
Trädet stod vid Munksjön och har nu vält över en gångväg som går alldeles intill sjön.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.