Nyhetsplock söndag 28 juli 2024

Publicerad 2024-07-28

Tonåring gripen för explosion i bostad, man död i elsparksolycka, fler tonårsflickor åtalas för våldsbrott, man som knuffade ner brinnande bil i ravin orsakade jättebranden i Kalifornien och kampen mot apartheid hedras på Unescos världsarvslista.

Tonåring gripen för explosion i bostad. Under natten mot lördag larmades polisen till en fastighet i Solna. Någon hade kastat in ett föremål som sedan exploderat, skriver polisen.
Ingen person befann sig i bostaden vid tidpunkten.
– Ingen skadad. Jag är inte hundra på vad för föremål det var, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.
Nära brottsplatsen kunde en tonårig man gripas. Han anhölls av åklagare under lördagen.
– Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, säger Mats Eriksson.
Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse och vill inte kommentera om den misstänkta gärningsmannen är känd av dem sedan tidigare.

Man död i elsparksolycka. En man i 45-årsåldern har dött efter en olycka med en elsparkcykel i Hunnebostrand, skriver polisen på sin hemsida.
Mannen var på väg hem, tidigt under lördagsmorgonen, när han av okänd anledning ramlade i en nedförsbacke. Han skadade sig svårt och hans liv gick inte att rädda. Det finns inga vittnen till olyckan och sparkcykeln har tagits i beslag.
Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik för att utreda vad som har hänt.
Under 2023 inträffade 3444 elsparksolyckor och totalt fyra personer dog, enligt siffror från Transportstyrelsens.

Fler tonårsflickor åtalas för våldsbrott. Antalet flickor som åtalas för våldsbrott har ökat de senaste tio åren, visar statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT Nyheter tagit del av.
Enligt siffrorna har antalet flickor mellan 15 och 17 år som lagförs för våldsbrott ökat med 15 procent det senaste decenniet.
Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola, säger att det märks en attitydförändring gällande våld. Hon säger att hon upplever en normalisering av våldet, som hon tror sprids via sociala medier, till exempel i form av videoklipp där personer utför grova våldshandlingar. Hon poängterar också att det fortfarande är väldigt ovanligt att unga tjejer och kvinnor utför grova brott, som i fallet med den dödade flickan i Landskrona.

Man som knuffade ner brinnande bil i ravin orsakade jättebranden i Kalifornien. I 41-gradig hetta knuffade en man ner en brinnande bil utför en ravin norr om Sacramento i onsdags. Myndigheterna misstänker att det var så jättebranden i Kalifornien startade, skriver Los Angeles Times.
Därefter har lågorna spridit sig lavinartat och snabbt växt till en av delstatens största bränder någonsin. Det finns inte heller några tecken på att spridningen är på väg att upphöra – tvärtom.
Hettan, det torra landskapet och den svåra terrängen har gett lågorna fritt spelrum. Den goda nyheten är att området är relativt obebott.
Flera experter uttalar sig närmast imponerat om eldens framfart. ”Extraordinärt”, ”explosivt” och ”otroligt” är ord som återkommer i nyhetsrapporteringen.
– Det här är en brand som vi kommer få leva med i veckor, om inte i månader, säger klimatforskaren Daniel Swain.
Mannen som misstänks ha knuffat ner bilen i ravinen – 42-årige Ronnie Dean Stout II – har gripits.

Kampen mot apartheid hedras på Unescos världsarvslista. Flera olika platser runt om i Sydafrika med koppling till kampen mot apartheid läggs till på Unescos världsarvslista.
Bland dem finns Sharpeville där polis 1960 sköt ihjäl 69 svarta demonstranter, däribland flera barn. Massakern väckte bestörtning runt om i världen och ledde till att den rasistiska regimen blev alltmer isolerad internationellt.
FN-organet listar även University of Fort Hare i Östra Kapprovinsen, där frihetskämpen Nelson Mandela studerade, samt byn Mqhekezweni där han berättat att hans politiska medvetande väcktes.
Platserna ”vittnar inte bara om kampen mot apartheidstaten, utan också om Nelson Mandelas insatser för frihet, mänskliga rättigheter och fred å allas våra vägnar”, säger Unescos generaldirektör Audrey Azoulay.
Sedan tidigare finns ön Robben Island, där Mandela satt fängslad under många år, uppsatt på världsarvslistan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.