Nyhetsplock lördag 27 juli 2024

Publicerad 2024-07-27

80-årig boktjuv portas från biblioteket, fängelse efter uppmärksammade springnotan i Malmö, DN-reporter utreds för penningtvättsbrott, mexikanska kartelltoppar gripna i USA och hunden Gizmo återförenad med matte efter 9 år.

80-årig boktjuv portas från biblioteket. En kvinna i 80-årsåldern får tillträdesförbud till biblioteket i Vetlanda efter att omkring 1 200 av bibliotekets böcker hittats i kvinnans hem, detta enligt P4 Jönköping.
Bara två av böckerna var utlånade. Kvinnan har inte dömts men enligt Eksjö tingsrätt är det tydligt att böckerna inte införskaffats på laglig väg. Domstolen bedömer att det finns risk att hon fortsätter att stjäla böcker om hon släpps in på biblioteket.

Fängelse efter uppmärksammade springnotan i Malmö. Fem personer döms till fängelse för flera fall av grova bedrägerier, meddelar Malmö tingsrätt.
Härvan uppdagades när sällskapet tog en enorm springnota till ett värde av 82 000 kronor på en krog i centrala Malmö i december 2023. Men sedan dess har utredning vuxit och enligt åklagaren Henrik Nordquist ska de inblandade personerna ha varit delaktiga i ett 20-tal grova bedrägerier för över en miljon kronor.
Utöver springnotan har gärningspersonerna även lurat till sig allt från godis, barnskor, lyxmöbler till spavistelser, från olika näringsidkare.
Åklagaren menar att de har satt i system att starta ideella föreningar för att kunna konsumera på faktura, utan någon avsikt att betala. Middagen i Malmö var bokad av en ideell förening, som enligt de dömda hade som syfte att hjälpa utsatta familjer.
Åtalet har totalt omfattat 32 olika gärningar begångna under perioden augusti 2022 till mars 2024. För de fyra huvudmisstänkta, två män och två kvinnor, ligger straffen på mellan ett och ett halvt och två års fängelse.
Samtliga åtalade nekar till brott.

DN-reporter utreds för penningtvättsbrott. Den kriminalreporter på Dagens Nyheter som figurerar i en förundersökning kring en person med kopplingar till Foxtrot-nätverket utreds nu för penningtvättsbrott, rapporterar Expressen.
Tidningen avslöjade nyligen att en kriminalreporter anställd på DN fört över 150 000 kronor till Foxtrot-personen. Överföringen var märkt ”renovering” men enligt polisen har inte någon sådan ägt rum.
Sedan tidigare har reportern tagits ur tjänst och en internutredning startats. Reportern uppger för Expressen att hen inte har blivit delgiven någon misstanke och menar att hen blivit lurad.

Mexikanska kartelltoppar gripna i USA. Ismael ”El Mayo” Zambada, ledare för den mexikanska Sinaloakartellen, har gripits av federal polis i Texas, rapporterar New York Times. Även Joaquin Guzman Lopez, son till kartellens tidigare ledare Joaquin ”El Chapo” Guzman, har gripits.
Sinaloakartellen är en av Mexikos mäktigaste kriminella grupper, och räknas ofta som en av världens största drogkarteller.
De båda kartelltopparna anklagas för att ha styrt Sinaloakartellen, dess tillverkning och smuggling av fentanyl, som är en syntetisk opioid och står för omkring 70 procent av USA:s dödliga överdoser. Totalt ska Sinaloakartellen ha omsatt 32 miljarder svenska kronor om året.

Hunden Gizmo återförenad med matte efter 9 år. 2015 försvann den då tvååriga chihuahuan Gizmo från sitt hem i Las Vegas via en trasig grind i trädgården. Nu har han hittats vid liv och återförenats med sin matte.
Gizmo, som nu blivit elva år, lämnades in till ett djursjukhus där man via ett chip lyckades spåra ägaren Judith Monarrez och skicka ett mejl till henne. Bara några timmar senare återförenades Gizmo med matte, som genast kände igen sin chihuahua, trots att hans ögon var infekterade, saknade flera tänder och haltade. Han lyssnade dock till sitt namn fortfarande.
– Det är ett mirakel att han hittades och med facit på hand är jag glad att jag valde att chippa honom. Nu ska jag överösa honom med all den kärlek jag inte kunnat ge honom de senaste nio åren, säger Judith Monarrez till AP.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.