DN:s ledarredaktion behöver stenhård disciplin

Av Andreas Magnusson 2024-07-26

Jag tror inte att “provocerande” är ett tillräckligt starkt ord för att beskriva den lätthet med vilken en småborgerlig ledarredaktion i Stockholms innerstad känner att det börjar bli dags att styra upp skolorna i våra särskilt utsatta områden genom borgerlighetens favoritmetod - att ställa stenhårda krav på människor som har det svårt. Eftersom vi lever i ett kravsamhälle går den här sortens reaktionärt skitsnack tyvärr hem i stugorna.

Någonstans mellan en latte macchiato och en fräsch lunchsallad lyckades i alla fall Dagens Nyheters ledarredaktion häromdagen tåta ihop en text med den slagkraftiga rubriken “Skolor i utsatta områden behöver stenhård disciplin”.

Jag har jobbat i just sådana skolor i många år och jag kan berätta att det behöver de inte alls. Skolorna behöver pengar och pedagoger som brinner för sitt jobb och tycker om sina elever.

Eftersom vi lever i en värld där elever i särskilt utsatta områden inte skriver texter med rubriken “Tidningsredaktioner i urban medelklassmiljö behöver stenhård disciplin”, tänkte jag att jag skulle göra det istället.

För är det någonstans jag tror att det såsas något alldeles förfärligt och slarvas med faktainsamlingen, så är det på de stora dagstidningarnas ledarredaktioner.

Av ren lättja nöjer de sig ofta med att rapa upp något urdumt som ett gäng åsiktsnissar på någon ideologiskt driven tankesmedja har hittat på. Vi kan kalla det för papegojmetoden även om det är lite taskigt mot fågeln i fråga.

Det gänget på DN nu förespråkar är i alla fall att lärare ska sluta upp med relationsskapande, lågaffektivt bemötande, motiverande arbetssätt, kreativt skapande och sånt trams. Istället för leenden och god pedagogik ska eleverna lära sig att veta hut. Modellen man förespråkar kallas för “no excuses”. Det är engelska och betyder att man håller för öronen när någon försöker förklara någonting.

Dagens Nyheter-gänget har inte kommit på det här själva. Det har de inte disciplin nog till att göra. Och de har givetvis inte hämtat idén från den pedagogiska forskningen eller lyssnat på vad lärare eller elever tycker. Istället är det den marknadsliberala tankesmedjan Timbro som står för idén som sägs vara lånad från “andra länder”.

Ja, om man nu kan kalla det för en idé att bete sig så som din allra sämsta lärare gjorde när du själv gick i skolan, du vet han eller hon som vägrade lyssna när du försökte förklara varför du var sen eller varför du hade missat baksidan på provet. No excuses. Stenhård disciplin. Skyll dig själv ungjävel!

Men det stannar inte där. DN-gänget vill att skolor i särskilt utsatta områden ska införa “ett slags undantagstillstånd”. Här ska det vara längre skoldagar, sommarskola, helgundervisning, “kombinerat med hård disciplin och kunskapsfokus”.

Sådant kan man föreslå eftersom det inte gäller de egna barnen. Det är ju framförallt invandrarungar vi snackar om här, inte ledarredaktionsungar.

I slutet av DN-texten dyker det ändå upp två rimliga tankar. Även en blind papegoja hittar ibland ett frö. Satsningen föreslås vara statlig och förväntas innebära att man skjuter till mer pengar till skolor i särskilt utsatta områden. Gott så.

Om DN hade lånat sina idéer någon annanstans än från Timbro så hade de kanske dessutom kommit på att föreslå att skattepengar som läggs på skolverksamhet ska gå till eleverna och inte till aktieutdelning.

De driftiga välfärdsplundrare som har blivit mångmiljonärer på att plocka på sig pengar som borde ha gått till eleverna gillar när det snackas om stenhård disciplin. Det är nämligen gratis att ställa krav och så länge det gormas om krav och stenhård disciplin glömmer vi bort själva kärnproblemet:

Extrem bostadssegregation och extrem skolsegregation kombinerat med skattepengar som inte kommer eleverna till del.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. I höst kommer han ut med boken ”Kravsamhället” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.