Nyhetsplock fredag 26 juli 2024

Publicerad 2024-07-26

Amfetamin-priset i Sverige historiskt lågt, man fick död ko över sig, hyresgäst brände ner torp efter vräkning, svenska polishundar bistår vid OS och terrordömd för barskjutningar i Oslo överklagar.

Amfetamin-priset i Sverige historiskt lågt. Ett gram amfetamin kostade förra året 200 kronor. Det är en fjärdedel av prisnivån för 35 år sedan, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
Flera faktorer ligger bakom prisnedgången, däribland lättillgängligheten via sociala medier, tillverkning i Europa och smuggling.
Polisen och tullen slår varje år nya rekord i narkotikabeslag, vilket också indikerar att tillgången är stor i Sverige.
Amfetamin är en centralstimulerande drog och den näst mest använda illegala substansen i Sverige, efter cannabis.

Man fick död ko över sig. En fabriksarbetare på ett slakteri i Borås har fått en död ko över sig, rapporterar Borås tidning.
Polisen larmades till fabriken strax efter klockan 13.30 på torsdagen. Den skadade personen uppges vara en man i 25-årsåldern. Han fördes med ambulans till sjukhus men inte med livshotande skador.
– Han har troligtvis dragit på sig en del frakturer, säger Caroline Karlsson, polisens presstalesperson.
Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

Hyresgäst brände ner torp efter vräkning. En man döms till två års fängelse för mordbrand av Linköpings tingsrätt efter att ha bränt ner ett torp i Östergötland.
Under valborgsnatten förra året plockade polisen upp en mörkklädd man som promenerade längs en väg och skjutsade honom hem till torpet där han bodde. Kort därpå stod byggnaden i brand.
Mannen hade hyrt torpet i flera år men hade nyligen blivit vräkt av hyresvärden. Enligt hyresvärden hade mannen misskött torpet och inte betalat hyran.
Enligt tingsrätten råder det inga tvivel om att mannen orsakade branden.

Svenska polishundar bistår vid OS. Eiffeltornet, Versailles och Parc de Princes. Alla har de genomsökts av svenska bombtekniker och hundar. Idag inleds de olympiska sommarspelen i Paris – en omfattande säkerhetsoperation där svensk polis stöttar sin franska motsvarighet, skriver Polisen.
Redan i våras fick Polismyndigheten en begäran från den franska polisen om att hjälpa till i säkerhetsarbetet kring OS i Paris. Begäran skedde inom ramen för det europeiska polissamarbetet som är väl upparbetat. De olympiska sommarspelen är förutom en idrottslig världshändelse också en stor utmaning säkerhetsmässigt, med tanke på den förhöjda hotbild som finns både här i Sverige och i Frankrike.
– Vi har gjort bedömningen att vi kan avvara dessa resurser och ändå klara vår egen verksamhet här hemma, därmed kändes det självklart att ställa upp. Vi har också pusslat med semestrar för att möjliggöra detta. Nästa gång är det kanske vi som behöver hjälp, säger Jon Wåhlander, operativ chef på polisens nationella bombskydd.
Polismyndigheten har bidragit med två team. Bland annat har de sprängämnessökande hundarna Charlie och Max fått resa med sina hundförare till Paris. Uppdraget på plats har varit tydligt. Idrottsarenor, anläggningar och turistattraktioner har sökts igenom för att hitta eventuellt farliga föremål och ämnen. När de säkrats sätts anläggningarna under ständig bevakning tills OS är över.
Den 12:e juli började arbetet och det pågår tills OS är igång på lördag. Då kör teamen tillbaka till Sverige igen efter vad som hittills varit ett lyckat uppdrag.

Terrordömd för barskjutningar i Oslo överklagar. Zaniar Matapour som dömdes till 30 års fängelse för grovt terrorbrott efter skjutningen mot två barer i Oslo 2022 överklagar domen, rapporterar VG.
Redan när domen föll meddelade Matapours försvarsadvokat att den troligen skulle överklagas.
Målsägarbiträdet Hege Salomon har informerat de berörda. De hade hoppats på att kunna gå vidare, enligt Salomon. Totalt 312 personer har räknats som målsägande.
Två män dödades och nio personer skadades i dådet, som skedde under Oslos Pridevecka.
Förutom straffet på 30 års fängelse dömdes Matapour även till att betala skadestånd på drygt 112 miljoner norska kronor.
Det är första gången som någon i Norge dömts till det maximala straffet för terrorism.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.