Nyhetsplock torsdag 25 juli 2024

Publicerad 2024-07-25

Bygg-vd åtalas för människoexploatering, man fast i lera i 21 timmar, psykpatient överlämnade sig själv efter 5 månader, 20 000 indragna körkort under första halvåret och isbjörn på väg mot barn skjuten.

Bygg-vd åtalas för människoexploatering. Vd:n för ett byggföretag i Stockholm har åtalats för människoexploatering och övergrepp i rättssak, rapporterar flera medier.
Han ska ha utnyttjat tre nyanlända personer som inte kunde språket att utföra obetalt arbete.
Vd:n anklagas bland annat för att ha låtit bli att betala lön till en anställd som arbetade med att måla och spackla lägenheter i 11-timmarsskift i 27 dagar.
Han åtalas även för att ha hotat ett fackligt ombud utanför Arbetsdomstolen den 19 januari 2023. Han ska ha sagt att det vore om ombudet fick en pistol i munnen medan hans fru tittar på.

Man fast i lera i 21 timmar. Det var under tisdagen vid 13-tiden mannen fastnade i leran vid Sjötuna i Mjölby kommun. Men det var först under gårdagen han hittades – av en fågelskådare, rapporterar Corren.
Hur mannen har kunnat sitta fast i leran så länge är ännu oklart.
”Det var ren tur att mannen hittades då dennes telefon slutat fungera och att han omöjligt kunnat larma själv”, skriver räddningstjänsten i en uppdatering.
Förbipasserande har försökt att hjälpa till, men inte lyckats få upp mannen.
Den drabbade mannen var vid gott mod när han hittades.
Mannen har förts till sjukhus, och hans tillstånd är allvarligt men stabilt.

Psykpatient överlämnade sig själv efter 5 månader. För nästan fem månader sedan rymde en kvinna i 40-årsåldern från rättspsyk i Falköping. Nu har hon överlämnat sig själv till polisen, rapporterar P4 Skaraborg.
Kvinnan försvann den 22 februari efter att ha varit och handlat i en matbutik med en vårdare. Hon hävdar själv att hon varit gömd på en ort i Småland.
Radion rapporterar att händelsen får intern kritik, bland annat för att det endast var en anställd som hade koll på kvinnan när hon försvann.
Kvinnan, som nu är tillbaka på rättspsyk, är tidigare dömd för våldsbrott och olaga förföljelse och bedöms ha risk för återfall i brott.

20 000 indragna körkort under första halvåret. Nästan 20 000 personer blev av med körkortet under de första sex månaderna av 2024, enligt nya siffror från Transportstyrelsen. Det är en ökning på 2,6 procent jämfört med samma period förra året.
Den vanligaste orsaken till man förlorar sitt körkort är fortkörning, men antalet minskar jämfört med året innan.
Fler förlorar dock sitt körkort på grund av rattfylleri eller drograttfylleri jämfört med förra året, en ökning med 2,1 procent.
Samtidigt har antalet personer som fått sitt körkort indraget på grund av medicinska skäl ökat under flera år. Under första halvan av 2024 återkallades 3 600 körkort, vilket är den högsta siffran någonsin för perioden.
– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, säger presschefen Mikael Andersson i ett uttalande.

Isbjörn på väg mot barn skjuten. Det var under tisdagskvällen som en privatperson sköt ihjäl isbjörnen i byn Ittoqqortoormiit på sydöstra Grönland, rapporterar grönländska KNR.
– En person ringde och sa att hennes man har skjutit en björn. Den var cirka fem meter från deras hus och knuffade bort hundarna och var på väg mot fotbollsplanen där barnen lekte, säger Anette Ostenfeldt vid Grönlands polis.
Både polis och myndigheter har involverats i fallet. Polisen ska bedöma om isbjörnen sköts i en nödsituation eller om det kunde ha undvikits. Enligt polisen ska den ha varit i området i flera dagar.
Antalet observerade isbjörnar har det senaste året ökat på Grönland.
– Det var många förra året, men det är nästan överdrivet många i år, säger polisen Jack Nathansen till KNR.
En förklaring är att det sedan i februari i år har varit havsis. I juni uppgav Danmarks meteorologiska institut att det var en ovanligt stor spridning av havsis vid Sydgrönland.
I början av sommaren flaggade flera lokalpolitiker för att de ville se en höjning av kvoten isbjörnar som får skjutas årligen, som i nuläget är 156 stycken.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.