Nyhetsplock onsdag 24 juli 2024

Publicerad 2024-07-24

Man åtalas för våldtäkter mot 7-åring, våldsvåg i Södertälje, kvinnovåldet – en nationell kris i Storbritannien, hög säkerhet kring OS och kvinna ringde 911 – sköts av polis i sitt hem.

Man åtalas för våldtäkter mot 7-åring. Vid flera tillfällen ska en man i 40-årsåldern ha utsatt en sjuårig flicka för grova sexuella övergrepp. Nu åtalas mannen för tio fall av sexualbrott rapporterar Smålandsposten. Mannen är hemmahörande i Växjö kommun.
Enligt åtalet ska mannen med våld ha tvingat flickan att utföra oralsex på honom samt filmat och fotat henne i sexuella poseringar och när han förmått henne att göra sexuella uttalanden.
Åtalet rör fyra fall av grov våldtäkt mot barn, två fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, två fall av barnpornografibrott samt två fall av sexuellt ofredande mot barn.
Mannen ”varken erkänner eller förnekar” brotten enligt stämningsansökan, skriver tidningen.

Våldsvåg i Södertälje. Polisen larmades sent på tisdagseftermiddagen av personer som sade sig ha observerat en skottlossning utomhus. En skottskadad person fördes till sjukhus med oklart skadeläge. Skottlossningen utreds som mordförsök, ingen misstänkt har gripits.
Polisen genomförde en teknisk undersökning av platsen och har förhört vittnen. Ett vapen ska ha hittats i en skogsdunge.
Om polisen utreder kopplingar till tidigare våldshändelser i Södertälje är för tidigt att säga, uppger polisens presstalesman Robert Sennerdal. Men han uppger att polisen ”utreder brett”.
Flera grova våldsbrott har begåtts i Södertälje de senaste dagarna. Under måndagskvällen detonerade en misstänkt handgranat i en butik stadsdelen Geneta. En kvinna som skadades fick föras till sjukhus. Två tonåringar har anhållits misstänkta för inblandning i händelsen.
I lördags kväll besköts en villa med flera skott. Även under lördagsmorgonen besköts ett flerfamiljshus i ett annat område.
Den 6 juli upprättade polisen en visitationszon i delar av Södertälje efter att en man skjutits ihjäl i området Blombacka den 2 juli. Visitationszonen hävdes i fredags.

Kvinnovåldet – en nationell kris i Storbritannien. Våld mot kvinnor och flickor i England och Wales är en ”nationell nödsituation”, varnar den brittiska polisen i en ny rapport.
Varje dag får polisen hantera nära 3 000 våldsbrott mot kvinnor och flickor. Mellan 2022–2023 registrerades mer än en miljon våldsbrott mot kvinnor och flickor av polisen, som samtidigt varnar för att mörkertalet är stort.
Även brott mot barn som utsatts för sexuella övergrepp har ökat. Mellan 2013 och 2022 ökade sexuella övergrepp med 435 procent – från drygt 20 000 till nästan 107 000 rapporterade brott per år.
Förövarna blir allt yngre och medelåldern för en misstänkt är nu 15 år.
Storbritanniens inrikesdepartement förklarade i februari förra året att våld mot kvinnor och flickor är ett nationellt hot mot den allmänna säkerheten i landet.

Hög säkerhet kring OS. Den största militära operationen i Paris sedan andra världskriget pågår i samband med OS, skriver Dagens Nyheter. 18 000 militärer, 35 000 poliser och 1 750 utländska säkerhetsstyrkor ska garantera säkerheten i och runt Paris.
– Det känns stort att få vara med om det, säger sergeanten Jean till tidningen.
Jean berättar för DN att alla bidrar med särskilda kompetenser: Militärens roll blir att avskräcka och bekämpa terrorism. Terrorhotnivån är den högsta.
OS i Paris invigs den 26 juli.

Kvinna ringde 91 – sköts av polis i sitt hem. Sonya Massey, 36, sköts till döds med tre skott av polis i sitt eget hem i delstaten Illinois i USA. Händelsen inträffade den 6 juli och har fått stor uppmärksamhet i amerikanska medier.
Massey hade ringt larmnumret 911 om en misstänkt inkräktare. En nysläppt inspelning från en kroppskamera visar hur två poliser följer med in i bostaden.
Efter att polisen sökt igenom huset utbröt en ordväxling om en kastrull kokande vatten som stod på spisen. Trots att den svarta kvinnan enligt videon ber polismannen om ursäkt och inte beter sig hotfullt skjuts hon tre gånger i huvudet av polisen Sean Grayson. Han avfärdar också sin kollega när denne frågar om han ska hämta ett första hjälpen-kit.
Civilrättsadvokat Ben Crump, som representerar Masseys familj, kallar dödskjutningen för ”avskyvärd”.
– Hon behövde en hjälpande hand. Hon behövde inte en kula i ansiktet, säger han under en pressträff.
Nu åtalas Grayson för mord. Han nekar till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.