Nyhetsplock tisdag 23 juli 2024

Publicerad 2024-07-23

Slagsmål efter trafikincident, man bröt mot vistelseförbud efter fyra timmar, kvinnlig knarkkurir döms till 5 års fängelse, jurist anser att fallet Thornberg bör prövas i domstol och fem döda i skjutning på vårdhem i Kroatien.

Slagsmål efter trafikincident. Två bilister har slagits på en parkeringsplats i Skogås i Huddinge, rapporterar Aftonbladet.
– I samband med felparkeringen har chaufförerna börjat slåss, säger presstalesmannen vid polisens regionledningscentral i Stockholm.
En av bilisterna har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart.
Även passagerare som närboende hade lagt sig i konflikten som uppstod efter trafikolyckan.
– Det är bara chaufförerna som har slagits.
En liknande incident inträffade i Vällingby igår, då en bilist och en motorcyklist rök ihop efter en trafikolycka.

Man bröt mot vistelseförbud efter fyra timmar. Två män i 20-årsåldern döms för överträdelse av vistelseförbud i Eskilstuna, rapporterar SVT. En av männen förbjöds i april att befinna sig i Årby – fyra timmar senare var han ändå på platsen. Den andra har brutit mot förbudet vid tre tillfällen.
Männen, som delvis har erkänt att de befann sig i det förbjudna området, döms båda till fängelse, i två respektive en månad.
Lagen om preventiva vistelseförbud infördes i februari 2024. De två männen är nu de första som döms för överträdelse av vistelseförbud i Sörmland.

Kvinnlig knarkkurir döms till 5 års fängelse. När en kvinna, som är i 30-årsåldern, greps av polis så gjordes en husrannsakan, i samband med den hittades nästan 14 kilo cannabis, till ett värde av 1,6 miljoner kronor, i en flyttkartong.
Under förhör erkände kvinnan innehav och berättade att hon levererat påsar runt om i Sverige. Hon nekade dock till att känna till påsarnas innehåll.
Kvinnan har nu dömts till fem års fängelse av Örebro tingsrätt. Enligt vad SR P4 Örebro rapporterat, så ska hon ha agerat knarkkurir åt Foxtrot-närverket. Dessutom ska kvinnan tidigare har varit anställd inom Kriminalvården, men fick sparken efter att hon haft en relation med en fånge.

Jurist anser att fallet Thornberg bör prövas i domstol. En domstol borde pröva tidigare rikspolischefens Anders Thornberg agerande i samband med Mats Löfvings död. Det skriver arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog på SvD Debatt efter att åklagaren meddelat att inget åtal kommer väckas.
Iseskog tar bland annat fasta på presskonferensen, som motiverades med att den stora uppmärksamheten kring ärendet gjorde det oundvikligt.
”Enligt såväl offentligrättsliga som arbetsrättsliga spelregler är detta påstående i grunden felaktigt. Självfallet skulle arbetsgivaren ha hanterat personalärendet enligt gängse ordning inom myndigheten”, skriver han.
Iseskog anser också att det är självklart att Thornberg, som myndighetens högsta chef, hade arbetsmiljöansvaret.

Fem döda i skjutning på vårdhem i Kroatien. Minst fem personer har dödats i en skottlossning på ett vårdhem i staden Daruvar, öster om Zagreb i Kroatien, rapporterar AFP och hänvisar till den statliga nyhetskanalen HRT.
Enligt tv-kanalen ska en oidentifierad skytt tagit sig in på boendet och öppnat eld. Flera uppges vara skadade.
Mannen flydde platsen men polisen kunde sedan gripa honom på ett närliggande kafé.
– Han ska ha satt sig ner och beställt en drink och sedan lagt pistolen på bordet, säger en butiksanställd som larmade om skytten.
Gärningsmannens motiv är ännu oklart. Enligt tidningen Jutarnji List är den misstänkte mannen en krigsveteran som sköt sin mamma, andra boende och personal på vårdhemmet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.