Nyhetsplock måndag 22 juli 2024

Publicerad 2024-07-22

Mamma åtalas för att ha förgiftat sin 3-åring, utbrett kvinnovåld i jämställt Sverige – ”den nordiska paradoxen”, kvinna låstes in i svarttaxi, Europa blickar mot Sverige för att lösa truppbrist och tysk polis återlämnade stulen cannabis.

Mamma åtalas för att ha förgiftat sin 3-åring. I februari greps två personer i Trelleborg misstänkta för att ha förgiftat sin treåriga dotter med tramadol och fentanyl. Nu åtalas mamman för vållande till kroppsskada samt ringa narkotikabrott, rapporterar Trelleborgs Allehanda.
Föräldrarna åkte in till akuten med sin dotter efter att ha hittat henne medvetslös i sängen. I flickans urin hittades spår av de narkotikaklassade preparaten fentanyl och tramadol.
Efter en husrannsakan beskrevs kvinnans bostad vara en olämplig miljö för barn, detta eftersom hon förvarat narkotika där den var åtkomlig för dottern, exempelvis i ett nattduksbord tillsammans med godis och chips. Åklagaren menar att mamman agerat oaktsamt.
De initiala misstankarna mot pappan avskrevs tidigare under utredningen.

Utbrett kvinnovåld i jämställt Sverige – ”den nordiska paradoxen”. Trots att de nordiska länderna är de mest jämställda i Europa ligger Sverige, Danmark och Finland högre än det europeiska snittet när det gäller fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor, rapporterar GP.
I en Brå-rapport från 2022 uppger mer än var tredje kvinna att de någon gång blivit utsatta för våld i nära relationer.
Forskaren Maria Wemrell har studerat det hon kallar ”den nordiska paradoxen”. I sin forskning har hon lyft fram hypotesen att det jämställda samhället skapar friktion där mannen ibland kompenserar för sina minskade resurser genom våld.
– Det blir en motrörelse för att ta tillbaka makten. När mannens maktposition ifrågasätts – då triggas våldet, säger hon.

Kvinna låstes in i svarttaxi. Polisen fick in ett samtal vid 04.30-tiden på söndagen. Inringaren hade fått ett sms från en vän, en kvinna i 20-årsåldern, som uppgav sig vara inlåst i en svarttaxi i Halmstad, rapporterar Hallandsposten.
Polis tog sig ut till platsen, där patrullen påträffade en taxibil som kördes av en sedan tidigare känd svarttaxichaufför. Polisen stoppade bilen och genomförde en kontroll.
Svarttaxichauffören, som är i 20-årsåldern, greps. Han är nu misstänkt för olaga frihetsberövande, drograttfylla och otillåten taxitrafik.
Kvinnan som låstes in i bilen kom inte till skada.

Europa blickar mot Sverige för att lösa truppbrist. Flera europeiska länder, däribland Tyskland och Nederländerna, tittar på Sveriges värnpliktsmodell för att öka rekryteringen till sina respektive arméer, rapporterar Politico.
– Jag hörde mycket om det svenska tillvägagångssättet och jag uppskattar det, sa Tysklands försvarsminister Boris Pistorius när han besökte Plikt- och prövningsverket i Stockholm för några veckor sedan.
Antalet inkallade värnpliktiga i Sverige har fördubblats sedan 2017 – från 4 000 till 8 000, då obligatorisk värnplikt återinfördes efter ett sjuårigt uppehåll, enligt Politico.
Även CNN uppmärksammar Sveriges försvar. Där lyfts Sverige ihop med Norge som föredömen vad gäller antalet reservister, om än bakom Finland som har möjlighet att kalla in 900 000 reservister.
I takt med det ökade ryska hotet har många europeiska länder sett över sin försvarsförmåga. Flera av dem har återinfört eller utökat den obligatoriska militärtjänstgöringen sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Tysk polis återlämnade stulen cannabis. I april legaliserade Tyskland cannabis. Enligt den nya lagen får tyskarna inneha tre cannabisplantor per person, något som studenten Jonas, 22, hade på sin terrass i Braunschweig i centrala Tyskland, skriver den tyska nättidningen t-online.
Förra veckan märkte en av Jonas kompisar att en cannabisplanta saknades.
Det scenariot var Jonas beredd på – och han hade därför planterat en Apple Airtag i växten. En Airtag är en liten bricka som man kan lägga i väskor eller koppla till nycklar – för att kunna spåra dem i sin Iphone om saker blir stulna eller borttappade.
Jonas anmälde stölden av sin cannabisplanta till polisen.
– De tog oss på största allvar, säger han.
Med Airtagen kunde Jonas ange tjuvens adress, där cannabisplantan fanns. Några dagar senare kontaktades han av polisen.
– Polisen var vänlig och sa att de skulle genomföra en husrannsakan på adressen, säger Jonas.
Han skulle få plantan att pipa på distans, som man kan göra med Airtagen. Jonas ställde sig under tjuvens balkong och tryckte på knappen. Signalen sändes ut, hördes av polisen och följdes av husrannsakan på adressen.
– En timme senare ringde de mig och sa att jag kunde hämta plantan, säger Jonas.
Fallet kan vara det första av sitt slag – när polisen i stället för att beslagta droger lämnar tillbaka dem.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.