Till minne av Dick
Foto: Ricard Aron Nilsson

Tack för att du trodde på mig…

Av Ricard A R Nilsson 2024-07-18

Många är skyldiga Dick Sundevall ett stort tack, inte minst jag. Utan honom hade jag inte blivit journalist.

De senaste dagarna har jag talat med flera personer som kände Dick, alla hade sin speciella relation till honom. Det jag fann mest fascinerande var att många aldrig träffat honom personligen, utan bara talat med honom i telefon och korresponderat via e-post. Trots avsaknaden av fysiska träffar, så hade han berört dem på ett djupt plan. Fått dem att känna sig trygga och sedda. Dick brydde sig och kunde med sin djupa röst och några få ord, inspirera och trösta.

Dick gav alltid av sig själv åt andra. Det gällde inte minst mig. Han var min journalistiska mentor. Han hjälpte mig bland annat att utveckla mitt skrivande och mitt sätt att se på omvärlden. De två viktigaste lärdomarna jag tar med mig av journalistiken är att man ska våga lita på läsaren och att bra journalistik inte bara informerar, utan även lär ut – att artiklar och krönikor även gärna får ge läsaren kunskap de inte hade innan.

Att våga lita på läsaren handlar om att man inte behöver skriva dem på näsan. Jag hade tidigare en tendens att överförklara saker och behandla läsaren som totalt okunnig. Dick fick mig att inse att läsaren, speciellt de som tillhör Paragrafs trogna skara, är intelligenta personer. Dick trodde alltid på läsarnas förmåga att förstå och dra vettiga slutsatser. Precis som han trodde på människans godhet och förmåga att utvecklas till det bättre.

Jag var en av dem han trodde på och för det är jag evigt tacksam. Han trodde på att jag skulle klara av att inte återfalla efter ett långt fängelsestraff, och hjälpte mig därför med att få tidsbestämt. Han trodde på mig som journalist, så han gav mig min första riktiga anställning som journalist hos tidningen Skurk. Han trodde på mig som skribent, så han lät mig bidra med en text till hans bok Det farliga Sverige. Han trodde på mig som författare, så han påbörjade en kriminalromanserie med mig. Mycket av det jag har åstadkommit har varit tack vare Dicks stöd. Tack för att du trodde på mig.


Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina. Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.

Han har varit medarbetare hos Para§raf sedan magasinet startade. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har tidigare rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen och om samhället i övrigt.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.