Dick Sundevall 1946-2024. Foto Susanne Stenhammar

Dick Sundevall har gått bort

Publicerad 2024-07-12

Vi på Paragraf måste tyvärr meddela att vår chefredaktör Dick Sundevall har gått bort. Han avled efter en bilolycka. Vi på Paragraf skickar våra tankar till hans familj. Dick blev 78 år gammal.

Familjen bekräftar dödsfallet.

– Vår pappa gick bort under gårdagen. Vi önskar att lämnas ifred i vår sorg. Han kommer vara enormt saknad, säger Fia Sundevall.

Han sörjs närmast av sina tre barn, Carl, These och Fia.

Trodde på att ge människor en andra chans

Dick Sundevall föddes i Uppsala år 1946 och växte upp i Stockholmsförorten Rågsved. Han hade en stark känsla för människor som befinner sig i olika former av utsatthet, och trodde på att alla är värda en andra chans. Dick engagerade sig som organisationssekreterare i Sveriges Kommunistiska parti (SKP) vid bildandet 1967. Han begärde dock utträde ur SKP 1974 efter att ha besökt Kina. Efter sin resa kände han sig inte längre kunna ställa upp på maoismen. Sedan dess har Dick inte engagerat sig partipolitiskt.

Under 60-talet utbildade sig Sundevall till fotograf men gick sedan över till att arbeta som journalist på heltid, till en början på SVT:s Aktuellt. Han fortsatte sedan sitt journalistiska arbete, framför allt genom att ägna sig åt dokumentära reportage.

Engagerade sig i fallet med livstidsdömde Joy Rahman

Dick Sundevall blev särskilt uppmärksammad när han under den senare delen av 90-talet arbetade med SVT-programmet Striptease och därigenom fick kontakt med den livstidsdömde Joy Rahman, som hävdade att han var oskyldigt dömd. Tillsammans med advokat Peter Althin engagerade sig Dick i fallet, vilket ledde till att Rahman fick resning och blev frikänd.

Mottog flera priser och utmärkelser

År 2002 nominerades Dick till Stora journalistpriset, och 2003 fick han Ordfronts demokratipris. Senare mottog han, tillsammans med sin medförfattare Christian Holmén, även priset Guldspaden för boken “Tre bröder”, som handlade om det så kallade Rinkebymordet.

Några år senare, 2007, var Sundevall en av dem som avslöjade den så kallade Trond Sefastsson-affären. Och 2008 blev han återigen aktuell när han polisanmälde dåvarande länspolismästaren Carin Götblad för tjänstefel.

Startade Magasinet Paragraf

Under 2011 var Dick chefredaktör för tidningen SKURK, ett kriminalmagasin, när den tidningen gick i graven så startade Dick i april 2012, tillsammans med journalisten och researchern Nina Silventoinen samt Peter Isaksson, det nätbaserade Magasinet Paragraf, numera Sveriges största krimtidning. Han var tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare fram till sin död. På Paragrafs hemsida beskrivs han på följande sätt:

“Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar. I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren. Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ´för då väljs man ut bland hela befolkningen´.

På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:

– Mina tre barn.“


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.