Publicerad 2024-06-08
Putin i skyddsväst: ”Han har mycket att vara rädd för”, man misshandlade biljettkontrollanter, EU bekräftar: Ukraina kan inleda medlemssamtal och svenskt stridsflyg ska patrullera över Baltikum.Putin i skyddsväst: ”Han har mycket att vara rädd för”. Avslöjandet att Vladimir Putin bär skyddsväst har fäst uppmärksamheten på den enorma säkerhetsapparaten kring den ryska presidenten.
– Han har mycket att vara rädd för, säger den ukrainska presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak.
Att världens mäktiga omges av livvakter och annat skydd är välkänt. När USA:s president reser utomlands har han exempelvis alltid med sig ”The Beast”, en enorm bepansrad limousin som väger upp emot nio ton.
Säkerheten kring Putin står ändå i en klass för sig. Och nu har den trappats upp, berättar källor för tidningen Moscow Times.
Man misshandlade biljettkontrollanter. En man uppges ha misshandlat två biljettkontrollanter i Katrineholm.
Mannen, som är i 25-årsåldern, blev aggressiv i samband med en biljettkontroll vid en buss under fredagsförmiddagen, skriver polisen på sin hemsida.
Efter attacken mot kontrollanterna ska mannen också ha utsatt bussen för skadegörelse.
Mannen är nu misstänkt för skadegörelse och två fall av våld mot tjänsteman.
EU bekräftar: Ukraina kan inleda medlemssamtal. EU-kommissionen vill inleda medlemskapsförhandlingar för Ukraina och Moldavien, bekräftar en talesperson.
Enligt kommissionen har både Ukraina och Moldavien uppfyllt EU:s kvarvarande kriterier gällande exempelvis antikorruptionsinsatser och skydd av minoritetsspråk, enligt talespersonen.
I och med kommissionens besked är beslutet i medlemsländernas händer.
Genom att inleda förhandlingar redan i juni hoppas EU undvika att frågan fastnar när Ungern den 1 juli tar över efter Belgien som ordförandeland i EU:s ministerråd.
Ungrarna har motsatt sig ett ukrainskt EU-medlemskap med hänvisning till missnöje med hur Ukraina hanterar sin ungerska minoritet.
Svenskt stridsflyg ska patrullera över Baltikum. Regeringen har gett klartecken till Försvarsmakten att bidra med svenskt flyg till Natos luftövervakning.
Det innebär att svenskt stridsflyg kommer att genomföra uppdrag inom ramen för ”Nato air policing”, främst över de så kallade frontstaterna över Baltikum.
Beslutet fattas på dagen tre månader efter att Sverige gått med i försvarsalliansen. Det meddelas på en presskonferens med statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Berga örlogsbas i Haninge.
Natos luftövervakning är en incidentberedskap vars syfte är att bevara integriteten för Natos luftrum samt att verka avskräckande mot attacker i luften.
Det är främst flygflottiljen F17 i Ronneby som kommer att bidra till Nato air policing.
Sverige utför redan i dag övervakning under svenskt befäl, skillnaden nu är att verksamheten kommer att utföras direkt under Nato-befäl.
Flygen kommer att baseras i Sverige och främst operera i Östersjöområdet.
Om Sverige vill skicka väpnad trupp utomlands krävs riksdagens medgivande men regeringen bedömer inte att dagens beslut kräver ett sådant medgivande.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.