Ändamålet helgar inte alltid medlen

Av Börje R P Carlsson 2024-04-09

Nu är det dags för regering och riksdag, vår lagstiftande församling, att inse sitt ansvar för hur brotten ska bekämpas i vårt land. Det kan inte vara så att resultatet är allenarådande utan det måste finns en rättssäkerhet för gemene man. Grundlagarna måste beaktas och likhet inför lagen är ett måste. Ändamålet helgar inte alltid medlen.

Alla dessa hemliga tvångsmedel styrdes förr på ett grannlaga sätt där rättssäkerheten vägde tungt. Numer tycks det vara i stort sett fritt fram att kränka hela Sveriges befolkning bara för att komma åt banditer vars numerär rör sig omkring någon promille av antalet invånare.

Nu tycks regering och riksdag vara på väg att skapa ett parallellt rätts- och utredningssystem som gör ojämlikheten änne bedrövligare.

När en polis är part i målet utreds eventuella misstankar av en grupp åklagare och poliser vars eventuella jäv ständigt diskuteras vid både friande och fällande domar. Men en polis får aldrig utreda ett brott där han är inblandad.

Nu ska en blivande välfärdsorganisation få ansvar för att alla statliga och kommunala utbetalningar skall ske genom denna myndighet. De ska dessutom själva få utreda eventuellt felaktiga utbetalningar, kräva återbetalningar och eventuella sanktioner.

Här hamnar medborgaren i en situation där en del bedrägeribrott (de som inte handlar om välfärd) ska utredas av opartiska poliser som skall utreda eventuellt uppsåt och vid färdigställd utredning redovisa denna till en åklagare som drar ärendet inför domstol.

De som skriver fel eller lurar till sig pengar från välfärden ska utredas av andra utredare som nog får anses vara part i målet. Eftersom en stor del av bidragsbrotten uppstått genom luddiga bestämmelser eller rena felskrivningar så undrar jag hur dessa misstänktas rätt ska tillvaratas?

Anställ välfärdsutredarna vid polisen så ser i alla fall utredningarna ut att innehålla mindre jäv. Då skulle dessutom polisens numerär ökas mer påtagligt och myndigheten slipper trolla med knäna när de anger hur många nya poliser som myndigheten utökats med under de senaste åren.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.