Av Anders Cardell 2024-04-07
Ibland kan man uppleva att delar av den offentliga debatten har slutat handla om riktiga människor. Samtalen utgår istället från stereotyper, som människor laddar med olika egenskaper och karaktärsdrag.Analyserar man den bild många islamofober och rasister har av muslimer och islam kan man konstatera att den sällan är förankrad i verkligheten, den är snarare en representation av rasisternas egna fördomar om muslimer.
Offentliga samtal som bygger på falska och felaktiga premisser har ingen möjlighet att leda oss framåt.
Ett exempel på information som baseras på ”medvetna feltolkningar” och falska premisser, är en nyligen publicerad artikel av Paula Neuding i SvD.
I artikeln med titeln ”Hatet mot svenskar måste stoppas” har Neuding samlat ihop några exempel på fall där gärningsmän använt sig av ordet ”svenne”, i anslutning till att de begått kriminella handlingar.
Neuding använder exemplen för att bygga en tes om att ”det förekommer ett utbrett hat mot svenskar bland vissa unga (med invandrarbakgrund)”.
För människor som inte växt upp med en viss vokabulär är det lätt att tolka ordet ”svenne” på ett sätt som inte är representativt för vad det symboliserar för de som uttalar det.
Ordet ”svenne” är ett ord som generellt sett inte handlar om etnicitet, det är snarare en epitet som tillskrivs individer som anses tillhöra en viss socialgrupp och samhällsklass.
”Svenne” begreppet är ofta en känga som riktar sig mot människor som upplevs symbolisera strukturer som verkar förtryckande mot en själv.
När jag växte upp var det vanligt att man använde ordet som en rubricering på människor som var beredda att begå våld på sig själva, för att bli accepterade och få tillhöra.
Vissa fick bära denna epitet, oavsett deras etniska bakgrund. Det var naturligtvis fel, precis som att det används i anslutning till att människor utsätts för brott.
Att påstå att det i första hand handlar om individers etnicitet är däremot inte en korrekt och representativ beskrivning av ordets syfte och innebörd.
Det skulle kunna vara så att Paula inte känner till det, men det mest sannolika är att hon vet att det är på det sättet och artikeln hon publicerade bara är en i raden av texter som syftar till att demonisera vissa grupper.
Ordet är för övrigt inte nytt, utan har förekommit tidigare. Bland annat i ”raggarkulturen” där det ofta använts som en nedsättande benämning på människor som representerar majoritetsbefolkningen.
Jag kan inte rekommendera någon människa att lyssna på Eddie Meduza, men de som har utsatt sig för Eddies musik vet exakt vad jag menar.
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten » Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.