Publicerad 2024-04-04
Botswana hotar att sända 20 000 elefanter till Tyskland, revolt mot nya könslagen inom Moderaterna, kvinna påkörd – förare smet från platsen, motivet klarlagt efter skolskjutningen i Finland och tusen miljarder kronor till Ukraina om Nato-chefen får som han vill.Botswana hotar att sända 20 000 elefanter till Tyskland. Tidigare i år lyfte Tysklands miljödepartement möjligheten att införa strängare regler för import av jakttroféer från afrikanska länder. Avsikten är att strypa marknaden för tjuvjägare.
Förslaget föll inte i god jord hos Botswanas president Mokgweetsi Masisi.
I en intervju med den tyska tidningen Bild säger Masisi att landet kan skicka 20 000 elefanter till Berlin för att tyskarna ska ”lära sig hur det är att leva med djuren”.
Elefanterna, som har blivit över 130 000 i Botswana, orsakar stora skador på de lokala böndernas egendom, hävdar Masisi.
Samtidigt skulle importbegränsningar göra Botswana fattigare; Tyskland är en av Europas största importörer av jakttroféer. 2014 förbjöds all troféjakt i Botswana, men den återupptogs 2019 genom årliga kvoter.
– Det är väldigt lätt att sitta i Berlin och ha en åsikt om våra affärer i Botswana. Vi betalar priset för att bevara dessa djur åt världen, säger Mokgweetsi Masisi.
Revolt mot nya könslagen inom Moderaterna. Trycket på att stoppa den nya könslagen ökar för varje dag i Moderaterna. M-toppen Christian Sonesson är en av dem som nu kräver att partiet drar i bromsen.
Samtidigt riktas irritationen allt mer mot Ulf Kristersson.
– Han har tvingat fram det här, men var är han? Varför kan han inte stå för det, säger en moderat riksdagsledamot.
Den nya könstillhörighetslagen fortsätter att röra upp heta känslor och splittra regeringsunderlaget. De fyra samarbetspartierna står nu emot varandra i frågan om att göra det enklare att byta juridiskt kön och samtidigt sänka åldersgränsen till 16 år.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är starkt emot den nya lagen, och vägrade gå med på förändringen inom ramen för Tidösamarbetet. Därför valde Moderaterna och Liberalerna, som vill se en modernisering av dagens lagstiftning, att runda den egna regeringen och i stället låta riksdagen ta fram förslaget – ett ovanligt grepp som skapat stora slitningar.
Men med hjälp av de rödgröna partierna hoppas man nu vinna omröstningen som hålls i riksdagen den 17 april.
Kvinna påkörd – förare smet från platsen. En kvinna blev påkörd av en personbil i centrala Uppsala under eftermiddagen. Hon fördes till sjukhus med ambulans och var vaken och talbar.
Skadeläget är oklart.
Personbilen ska ha lämnat platsen efter olyckan. En anmälan har gjorts.
Polisen: Motivet klarlagt efter skolskjutningen. Motivet bakom tisdagens skolskjutning i Finland har klarlagts av polisen.
Det har visat sig vara mobbning som är motivet, skriver den finska polisen i ett pressmeddelande.
Den misstänkte gärningsmannen har i förhör sagt att han utsatts för mobbning, något som också har bekräftats i polisens förundersökning.
Nato-chefen: Tusen miljarder till Ukraina. En gemensam Nato-fond ska garantera över 1 000 miljarder svenska kronor till Ukraina under fem års tid.
Förslaget kommer från generalsekreterare Jens Stoltenberg, i väntan på besked om USA:s fortsatta stöd.
Den nya fonden är tänkt att finansieras på samma sätt som Natos relativt lilla gemensamma budget, som medlemsländerna bidrar till utgående från hur stor deras BNP är.
Tanken är att hålla en första diskussion om pengarna under veckans utrikesministermöte i Bryssel. Eventuellt beslut kan sedan fattas tidigast vid Natos toppmöte i Washington i juli.
Stödfonden ska säkra fortsatt militärt stöd till Ukraina under de kommande åren, oavsett vilka politiska skiften som sker i medlemsländerna – exempelvis USA.
Än så länge är det dock oklart om alla länder kan acceptera planen. Exempelvis har Natolandet Ungern i EU-sammanhang varit starkt emot att bidra till att stötta Ukraina militärt.
Vid veckans Natomöte ska utrikesministrarna även diskutera om Nato kan ta över delar av den så kallade Ramstein-gruppens arbete för att samordna stödet till Ukraina.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.