Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M). Foto: Jonas Ekströmer/ TT

En regering som hellre stoppar lotterier än dödsskjutningar

Av Andreas Magnusson 2023-06-23

På Twitter kan man se vilka ord som “trendar” just nu. Trendar betyder översatt till vanlig brukssvenska att det är populärt. Häromdagen trendade “sossarna”.

Jag blev givetvis lite nyfiken eftersom Socialdemokraterna inte direkt är kända för sina mode-kvalitéer. Hipster-nivån är låg för Hjalmar Brantings gamla parti. Socialdemokrati är trätofflor i en värld där stjärnorna bär sneakers.

Så vad var det då som fick sossarna att trenda? Jo, det visade sig vara något så otrendigt som lotter. På Twitter är det avgrundshögern som håller i taktpinnen och för avgrundshögern är alla som tror på medmänsklighet och frihet sossar.

På Twitter stoppas “sosseriet” med slagkraftiga formuleringar innehållande alternativa verklighetsbeskrivningar. Tanken är att dessa alternativa sanningar sedan ska få fäste i den verkliga världen.

Regeringen och Sverigedemokraterna har det lite tufft just nu. De utlovade billig bensin, lågpris på falukorv, slut på gängkriminalitet, kärnkraft istället för vindkraft. Kryddat med lite allmänt tuffa tag som skulle fixa allt.

Eftersom högern har lyckats svika i princip vartenda vallöfte och istället skapat en del nya problem behöver de göra två saker: Avleda uppmärksamheten och tysta kritiken.

Uppmärksamheten avleds bland annat genom att gapa om tuffare krav, bidragstak och hårdare straff. Den avledningen fungerar en stund. Tills väljarna förstår att absolut ingenting blir bättre av den sortens politik och att det mest var tomma ord.

De kan då hoppas på väljarnas självbedrägeri. Många är ovilliga att erkänna att man har blivit lurad. Det räcker en bit.

Ett annat sätt att avleda är att skylla på Socialdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet och Centern. Det fungerar också en stund. Åtminstone en halv mandatperiod kan man låtsas vara i opposition fast man regerar och hävda att problemen vi nu ser beror på tidigare regerings flathet. Men till sist kommer tiden ikapp.

Då behövs det starkare grepp. Moderaterna behöver förklara varför brottsligheten inte minskar för att partiledaren talar med bestämt röstläge och huvudet på sned och Sverigedemokraterna behöver förklara varför ingen blev lyckligare och varför ingenting blev bättre av att de gick från att vara kritiker av etablissemanget till att bli etablissemanget.

Det är då strategi nummer två kommer in i bilden. Nu behöver kritiken tystas. Det kan ske, som i regeringens kompisland Turkiet, genom att journalister tystas och sätts i fängelse, eller som i Sverige genom att med SD:s ord “strypa pengakranen” till det största oppositionspartiet.

Sverigedemokraternas senaste förslag, som lydregeringen vill utreda, är att antingen förbjuda politiska partier att bedriva lotteriverksamhet eller att inte längre låta dem ha samma regler som de lotterier som bedrivs av folkrörelser som IOGT-NTO eller idrottsföreningar.

Moderaterna har själva ett lotteri. “För framtida segrar” står det på hemsidan. Man kan vinna 10 miljoner och “ju fler vi blir desto starkare blir vi i kommande val”.

Moderaternas lotter bygger, liksom Socialdemokraternas lotter, på ett prenumerationssystem. Det finns ingen skillnad.

Nu vill Moderaterna förbjuda det man själva sysslar med. Det borde alltså inte vara tillåtet att göra något de själva gör.

Det kanske är jag som är konstig men själv brukar jag avstå från att göra saker som jag tycker är fel oavsett eventuella förbud. Man MÅSTE ju inte bedriva lotteriverksamhet om man själv inte vill.

Till skillnad från de andra partierna är Socialdemokraternas lotteriverksamhet framgångsrik. De drar in 32 miljoner om året på verksamheten, att jämföra med Moderaternas lotteriintäkter på 4,7 miljoner.

Moderaterna kan tänka sig att bränna nästan fem miljoner på att jävlas med Socialdemokraterna. Dessutom står de i beroendeställning till SD och för dem blir ett förbud gratis.

I sociala medier beskrivs det som att det får vara slut på sossarnas gräddfil och att sossarna sysslar med oetisk verksamhet och att sossarna gnäller om det här istället för att bry sig om viktiga frågor, vilket visar just hur gnälliga de är.

“Sossarnas gräddfil” är det borgerliga politiker vanligtvis kallar marknadsekonomi och fri konkurrens. De är viktiga annars men måste nu sättas ur spel. Då blir propagandan i sociala medier viktig.

Den “liberale” riksdagsledamoten Robert Hannah, som är känd för att likt Hanif Bali se riksdagsuppdraget som en plattform för att leka influencer, var på Twitter upprörd över att “sossarna” hade mage att gnälla över förslaget:

“Två dödsskjutningar igår men sossarna har valt att ta strid om politiska lotterier istället. Det finns många akuta samhällsproblem men S gräddfiler för sina egna lotterier är absolut inte ett av dem!”

Man kan vända på det. Två dödsskjutningar och då väljer regeringen att istället för att ta tag i det försöka hindra Socialdemokraterna från att få in pengar till partikassan. Snacka om usla prioriteringar.

Regeringen fortsätter att leka opposition. Vi får väl se hur länge det fungerar. Alla människor är ju trots allt inte idioter.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.