Nyhetssammandrag måndag 19 juni 2023

Publicerad 2023-06-19

”Sis-tjejer” i uppror mot inlåsning, hemliga Kriminalvårds-transporter ska hindra nya fritagningar, leksaker misstogs för vapen på Arlanda och amerikansk forskare föreslår att slå till mot gängens logistik.

”Sis-tjejer” i uppror mot inlåsning. Trots att betydligt fler pojkar än flickor vårdas på Sis-hem så är det mycket vanligare att flickor blir inlåsta, rapporterar Aftonbladet.
Förra året fattades 956 beslut om avskiljning, av dem rörde 617 stycken flickor. En av dem liknar utrymmet som hon låstes in i vid en bur.
Nu gör flickor som vårdats på Sis-hem uppror på Instagramkontot ”Sistejer”. Initiativtagaren Linn Skånberg har fått in vittnesmål från 130 flickor och hoppas att berättelserna kan vara ett stöd för dem som tvångsvårdas.
– Vi vill visa att de inte är ensamma, säger hon till tidningen.

Hemliga Kriminalvårds-transporter ska hindra nya fritagningar. Efter de uppmärksammade fritagningarna vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Folktandvården i Södertälje har Kriminalvården sett över hur transporter kan göras säkrare.
– Förut har vi jobbat väldigt mycket med konkreta hot. Vi kommer att jobba mer mot latenta hot och vi kommer att ha en närmare dialog med polisen när det gäller personer med koppling till gängkriminalitet för att bedöma behovet av eskort, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm.
Myndigheten konstaterar i en rapport att antalet transporter överlag måste minska. När de trots allt sker så måste information om när, var och hur hållas hemlig för att förhindra fritagningar.
Cirka 600 personer med koppling till organiserad brottslighet sitter i dag inlåsta på anstalter. Antalet personer som har kapacitet att genomföra en fritagning har ökat, enligt myndigheten.
Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, genomför ungefär 100 000 transporter inom Sverige årligen.

Leksaker misstogs för vapen på Arlanda. I säkerhetskontrollen på Arlanda såg personalen ett misstänkt farligt föremål som såg ut som en handgranat, rapporterar Aftonbladet.
Polisen kunde konstatera att en resenär, en 13-årig pojke hade packat med sig en leksak i formen av en handgranat.
Pojken hade även med sig en knallpistolrevolver. Polisen tog hand om de två leksakerna och ingen anmälan skrevs.

 Amerikansk forskare föreslår att slå till mot gängens logistik. För att få bukt med gängen borde polis, myndigheter och andra aktörer rikta in sig på platser som är avgörande för att den brottsliga logistiken ska fungera, säger den amerikanska kriminologen Tamara Herold till DN under ett Sverigebesök.
Det kan handla om att en fastighetsägare återtar kontrollen över en källare där saker förvaras eller att en livsmedelsbutik som möjliggör pengatvätt får näringsförbud.
Enligt Tamara Harold, som hjälpt till att få ner antalet skjutningar i Cincinnati, är brottslighet opportunistisk. Det är inte vanligt att den flyttar vidare om den väl drivits bort.
– Om det är lätt ägnar sig fler åt det, gör man det svårare undviker många att begå brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.