Nyhetssammandrag tisdag 30 maj 2023

Publicerad 2023-05-30

Fuskande präst vädjade om nåd, haverikommission tillsätts efter fotbollsderbyt, Iran vill fångutväxla med Sverige, kunskapsprov för att få uppehållstillstånd, flopp för advokat som använde Chat GPT och Ugandas president godkänner antigay-lag.

Fuskande präst vädjade om nåd. En präst inom Svenska kyrkan döms för att ha lurat till sig 74 000 kronor genom bidragsfusk, rapporterar Skånska Dagbladet. Vid sidan om prästlönen fick hon ut aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Domen blir villkorligt och böter. Under polisförhöret vädjade prästen om nåd.
”Jag förstår att straff ska finnas och vad dess syfte är men i mitt fall blir det kontraproduktivt. Om nåd går före rätt vädjar jag om det”, sa hon enligt förhörsprotokollet.

 Haverikommission tillsätts efter fotbollsderbyt. Svenska fotbollförbundet har beslutat att tillsätta vad som kallas en haverikommission efter söndagens skandalscener under derbymatchen mellan Djurgården och AIK.
– Det är en fullständig våldtäkt på evenemanget av de här risksupportrarna, säger Martin Fredman, säkerhetschef på förbundet.
I slutskedet av matchen kastade AIK:s supportrar in bangers och bengaler på planen. Därefter stormade supportrar planen och gick till attack mot Polisen.
Att förbundet tillsätter en haverikommission är steget längre än ett disciplinärende. I kommissionen ska en rad berörda parter ta fram en plan för hur liknande händelser ska undvikas i framtiden.

 Iran vill fångutväxla med Sverige. Iran vill utväxla en svensk man i 30-årsåldern som sitter gripen i landet mot Hamid Noury som i Sverige dömts till livstids fängelse för folkrättsbrott, rapporterar TV4:s Kalla Fakta.
Svensken, som är en högt uppsatt tjänsteman på en internationell organisation, greps för drygt ett år sedan när han var i Iran för att besöka en vän.
Enligt iranska myndigheter misstänks svensken för spioneri. Flera Iran-experter säger emellertid till Kalla Fakta att det är troligt att han enbart greps för att kunna användas i en fångutväxling.
– Tyvärr har de gjort så många gånger för att använda personen som en bricka i det politiska spelet, säger Said Mahmoudi, professor emeritus i Internationell rätt vid Stockholms universitet.

Kunskapsprov för att få uppehållstillstånd. Det ska krävas godkänt i prov i svenska och samhällskunskap för vuxna för att kunna få permanent uppehållstillstånd, från 2027. Det föreslås i en utredning som nu lämnas över till regeringen.
”För en person som ska bo och verka här i landet är det helt centralt att ha kunskaper i det svenska språket och känna till de grundläggande förhållandena i det svenska samhället.
Det är viktigt att en person förstår vilka skyldigheter, men också rättigheter, man har i samhället”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett pressmeddelande.
Förslagen bygger på vad den parlamentariska migrationskommittén föreslog för några år sedan och motsvarar kunskapskrav som finns i en rad andra europeiska länder.

 Flopp för advokat som använde Chat GPT. Ett dokument som lämnats in i ett juridiskt ärende mot det colombianska flygbolaget Avianca innehöll hänvisningar till mängder av påhittade fall, och i dokumentet fanns därför mängder med felaktiga uppgifter om både beslut och citat, rapporterar New York Times.
Advokaten bakom dokumentet har nu medgivit att han använt sig av Open AI:s chattbot Chat GPT i sitt researcharbete.
Han säger sig ha försökt bekräfta uppgifterna genom att fråga om Chat GPT ljög. Chat GPT ska då ha insisterat på att fallen inte var påhittade.
Advokaten säger sig ha varit omedveten om att innehållet kunde vara felaktigt och uppger nu att han ångrar användandet av Chat GPT.

Ugandas president godkänner antigay-lag. Ugandas president Yoweri Museveni har godkänt landets hårt kritiserade nya antigay-lag, rapporterar Reuters.
Lagen innebär bland annat att det kan ge 20 års fängelse att ”marknadsföra homosexualitet”.
I ett uttalande uppmanar parlamentets talman Anita Among polis och rättsväsende att upprätthålla den nya lagen på ett ”rättvist, fast och bestämt sätt”.
Lagen, som drevs igenom i parlamentet tidigare i år har fördömts av västvärlden. Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, har kallat lagen ”bland de värsta i världen”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.