Publicerad 2023-05-28
Äger Marabou och Daim – svartlistas av Ukraina, oplanerat stopp för Forsmark, pojke död – knivhöggs, 50 kilo nazistkokain beslagtaget i Peru, man dog i Polisens arrest, kidnappad 10-årig flicka hittad i Danmark och två av tio barn i Sverige lever i fattigdom.Ukraina svartlistar livsmedelsjätten Mondelez, som äger varumärken som Marabou, O’boy, Daim, Oreo och Philadelphia.
Myndigheter i Ukraina anser att företaget bidrar till Rysslands krigskassa.
– Det är nog många svenska konsumenter som känner att de inte kan köpa Marabou på fredagskvällen nu, säger Torbjörn Becker på Handelshögskolan.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, skriver i ett sms att Ukraina vill informera omvärlden om att företaget inte har lämnat Ryssland.
”De har tre fabriker där och bidrar genom tillverkning i Ryssland till att betala skatt till den ryska statskassan”, skriver han.
Oplanerat stopp för Forsmark – reaktor tas ur drift. Forsmark 2 tas ur drift på grund av en oplanerad mindre reparation, säger presschefen Josef Nylén.
Även kärnkraftverket i Oskarshamn är ur drift för ett årligt planerat underhåll.
– Men den senaste veckan har vi haft extremt låga elpriser trots detta. Det har varit blåsigt och höga vattennivåer samtidigt som det varit milt och varmt, så det har funnits ett stort utbud av el, säger Josef Nylén.
Pojke död – knivhöggs. En pojke i 15-årsåldern har avlidit efter att han blivit knivskuren under natten till lördag, meddelar Polisen.
Anhöriga är underrättade.
En tonårspojke greps igår misstänkt för mordet.
50 kilo nazistkokain beslagtaget i Peru. Dussintals paket som innehöll 58 kilo kokain, markerat med svastikor och namnet ”Hitler”, har beslagtagits i norra Peru under fredagen, rapporterar Reuters.
Kokainet hittades av polisens antidrog-grupp i en kyld container i hamnen Paita.
Drogerna skulle ha skickats till Belgien och senare föras vidare till Frankrike, Nederländerna och Spanien.
Polisen undersöker om kokainet har kopplingar till nazistgrupper. Men enligt dem finns inga kända sådana i Peru.
De tror att nazistsymboliken kan röra sig om en ”stil” eftersom markeringen ofta berättar om vilken grupp som framställer eller levererar drogerna.
Man dog i Polisens arrest. En man i 35-års åldern hittades död i Polisens arrest i Västberga strax efter 19 på fredagskvällen.
Polisen har rutinmässigt gjort en anmälan till internutredarna för att undersöka ifall något fel har begåtts. Teknisk undersökning har gjorts på platsen.
Någon förundersökning är dock inte inledd. Anhöriga är underrättade om dödsfallet.
Kidnappad 10-årig flicka hittad i Danmark. Under fredagen greps två män i Rødbyhavn i Danmark misstänkta för att ha kidnappat en 10-årig flicka från Frankrike. Det skriver danska polisen på Twitter.
Enligt franska medier fördes flickan bort i torsdags vid en skola i västra Paris. Då ska även flickans mamma ha sprejats med tårgas.
Enligt franska medier fanns det misstankar om att flickan var bortförd till Tunisien eller Sverige.
Nu uppger man att det beror på att flickans pappa är tunisisk och svensk medborgare.
Han misstänks nu för att tillsammans med en manlig medbrottsling ha fört bort flickan.
Under dygnet som flickan var försvunnen utfärdades en europeisk arresteringsorder mot männen.
”Flickan är vid god vigör hos danska myndigheter”, skriver polisen på Twitter.
Två av tio barn i Sverige lever i fattigdom, eller balanserar på gränsen till fattigdom och social utsatthet, enligt Eurostats definitioner i sin statistik.
Det är bättre än genomsnittet bland EU-länderna – men sämre än i Finland och Danmark.
Barn som inte kan äta sig riktigt mätta varje dag, eller saknar annat av livets absoluta nödtorft, uppmärksammas extra i hela Europa i kölvattnet till coronapandemin, inflationsstegringen och energikrisen.
Statistiken täcker alltså in både barn som inte får nog med näring i sig eller saknar bostad, till exempel, och barn som lever i ”relativ fattigdom”: de som sett till levnadsstandarden i landet saknar så många andra grundläggande materiella nödvändigheter att de riskerar livslång social utslagning, svårigheter på arbetsmarknaden och psykiska problem, till exempel.
Man har också undersökt hur många av barnen i olika EU-länder som serveras en måltid med kött, kyckling, fisk eller ett vegetariskt proteinalternativ åtminstone varannan dag.
Och om barnen har internetuppkoppling och skolböcker för skolarbetet, och minst två par väderanpassade skodon per år.
Slovenien och Finland har lägst antal fattiga barn, eller barn i riskzonen för fattigdom, i hela EU. I Slovenien gäller det 11 procent av barnen, i Finland 13,2 procent av barnen.
I vårt sydliga grannland Danmark räknas 14 procent av alla barn som fattiga eller utsatta.
I Sverige räknades 19,7 procent av alla barn som fattiga – eller nästan två barn av tio – i Eurostats senaste räkning.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.