Publicerad 2023-04-19
MTR stämmer strejkande lokförare, undersköterska blir skyddad titel, Estonias bogramp ska bärgas, bilförare med amfetamin i blodet skyller på förkylning, straffbart att avslöja den misstänkte kidnapparen i Danmark och två ton kokain har beslagtagits i Norge.MTR stämmer strejkande lokförare. Tågföretaget MTR, som ansvarar för pendeltågen i Stockholm, stämmer strejkande lokförare till Arbetsdomstolen och kräver extra högt skadestånd, skriver Arbetet. Enligt tidningen omfattar stämningen 73 förare.
MTR begär ett skadestånd på 6 000 kronor per strejkande förare, jämfört med 3 000 som är standardbeloppet vid vilda strejker.
Stämningen motiveras med att det finns ett gällande kollektivavtal. De begär även 100 000 kronor i skadestånd från Seko.
– Vi begär att den här olagliga aktionen ska upphöra, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig, till DN.
Strejken har pågått sedan i måndags, i protest mot att tågvärdarna plockats bort, vilket innebär att lokförarna jobbar ensamma på tågen. Strejken pågår i tre dagar.
Undersköterska blir skyddad titel. I sommar blir undersköterska en skyddad yrkestitel.
Det innebär att det bland annat kommer att ställas krav på godkända betyg från en utbildning med inriktning mot vård och omsorg på gymnasienivå och godkända betyg i svenska, rapporterar TT.
I Socialstyrelsens föreskrifter framgår också att den som påbörjar sin utbildning efter den 1 juli i år även måste ha godkända betyg i samhällskunskap.
I två års tid har myndigheten förberett sig på den stora mängd ansökningar som kommer att lämnas i. Under 2020 fanns det knappt 180 000 personer som arbetade som undersköterskor i Sverige.
Även ett par hundratusen personer i närliggande yrken, som behandlingsassistenter och vårdbiträden, kan komma att söka den skyddade yrkestiteln.
Estonias bogramp ska bärgas. I regeringens vårändringsbudget tillförs 25 miljoner kronor till Statens haverikommission för ytterligare undersökningar av Estonia under 2023, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Syftet är bland annat att bärga fartygets bogramp samt fotografera och filma på bildäck. Bovisiret har tidigare bärgats men nu ska alltså även rampen tas upp.
Minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), skriver i pressmeddelandet att man hoppas att det ska bli tydligare hur olyckan gick till.
”Det kommer aldrig att gå att besvara alla frågor om vad som hände den där natten för snart 30 år sedan men om de planerade undersökningarna kan bidra till en ökad förståelse om hur det gick till när fartyget sjönk är regeringens bedömning att de bör genomföras”.
Bilförare med amfetamin i blodet skyller på förkylning. Mannen hade kört från bostaden i Småland, gjort ett besök på en mindre ort utanför Halmstad och var på väg vidare till Laholm när han stoppades av en polispatrull.
Poliserna såg snabbt att allt inte stod rätt till. I sin rapport hänvisar de bland annat till begreppet ”horisontell nystagmus”, som innebär att någon har upprepade, okontrollerade ögonrörelser, samt små pupiller och glansiga ögon.
Men när han konfronterades med detta nekade han bestämt, förklarade att det enda han känt av var förkylning och lovade till och med poliserna att eventuella blodprov skulle visa sig vara negativa.
Den enda gången han använt någon drog var vid ett annat tillfälle, 2018, när han också stoppades i bil, försäkrade han.
Efter blodprovstagning på sjukhuset kunde Rättsmedicinalverket slå fast att mannen hade amfetamin i blodet och i sådan mängd att det inte ens var frågan om något gränsfall.
Därför åtalas han nu för ringa narkotikabrott och rattfylleri. Trots det nekar han till båda brotten.
Straffbart att avslöja en misstänkte kidnapparen i Danmark. Det är olagligt att avslöja namnet på den 32-årige man som häktats misstänkt för att ha kidnappat den danska 13-åriga flickan Filippa, uppger advokaten och pressetikexperten Vibeke Borberg.
Enligt Borberg handlar det om ett ”identifikationsförbud”.
– Alla upplysningar som kan leda till att man kan identifiera den anklagade omfattas, säger hon.
Förbudet gäller även för privatpersoner på sociala medier. Det var i samband med häktningsförhandlingen i går som domaren utfärdade det så kallade namnförbudet. Straffet för att bryta mot namnförbudet är böter.
Norska dykare hittade 100kg kokain på fraktfartyg. Norska myndigheter har de senaste veckorna lagt beslag på två ton kokain, rapporterar norska medier.
I ett av fallen hittade dykare från kustbevakningen över hundra kilo kokain fäst på utsidan, under vattenytan, på en fraktbåt från Latinamerika.
Lasten ska sedan ha förts över till en personbil som polisen slog till mot, skriver TV2. Beslaget följer flera av stor skala i närtid.
Den senaste månaden har myndigheterna vid två tillfällen beslagtagit totalt 1,6 ton hos fruktgrossisten Bama, efter larm från en anställd.
Det andra beslaget var på mellan 800 och 900 kilo, vilket är det största någonsin i Norge.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.