Av Andreas Magnusson 2023-03-09
När jag var liten fick jag lära mig att man inte skulle leka med maten. Det var till exempel inte acceptabelt att plocka upp den med händerna och vifta med den för att skoja till det. Ni vet som Ebba Busch gjorde med falukorven innan valet.Ebba Busch lekte en massa lekar innan valet och de två populäraste, förutom matleken, var Inte nudda vindkraft och Följa Jimmie.
Och leklusten hänger i. Det är bara lekarna som har ändrats. Nu, när makten är säkrad, är det Tvärt om-leken för hela slanten.
Vindkraften som innan valet avfärdades med en fnysning som Miljöpartiets “stålskogar” är nu efter valet Sveriges framtid. Nu ska vi ha mer vindkraft istället för mindre.
Bensinpriset som, enligt Ebba Busch, skulle sänkas med nio kronor litern sänktes inte alls. Det utlovade högkostnadsskyddet för el blev inget högkostnadsskydd alls. Ändå hade inga löften, enligt Busch, brutits.
Pengarna som skulle finnas på kontot i god tid innan jul kom inte alls in på några konton förrän flera månader senare. Och när pengarna väl kom blev det småsummor till vanligt folk och gigantiska belopp till människor i lyxvillor.
Det här var ett elprisstöd som regeringen dessutom valde att hemlighålla storleken på trots att argumenten är obegripliga för såväl Lagrådet som vanligt folk.
Ebba Busch förklarade att fientlig makt kan dra nytta av detaljerad information om vår elförbrukning, det vill säga hur mycket pengar det har kostat för enskilda konsumenter att värma upp sina utomhuspooler, biljardrum och spa-anläggningar.
Hur då? Skulle ryssen specifikt angripa människor med badtunnor, dragiga treplansvillor och hus med direktverkande el?
Eller kan det möjligen vara så att hemlighållandet kommer sig av att det skulle sticka i ögonen på väljarna om de fick reda på att deras skattepengar framförallt går till enorma bidrag till just de människor som minst av allt behöver några bidrag för att klara vardagsekonomin.
Något Ebba Busch, Ulf Kristersson och Johan Pehrson har gemensamt (förutom att de inte har något emot att samarbeta med ett främlingsfientligt parti grundat av nazister) är att de saknar skam i kroppen.
Och så var det ju det där med maten som Ebba Busch tyckte så mycket om att leka med innan valet. Då var det Socialdemokraternas fel att vanliga barnfamiljer tvingades köpa falukorv till överpris, så kallade “Magdapriser”.
Men nu. Nu ska inte politiker alls lägga sig i matpriserna längre, vilket gör att falukorven kostar precis lika mycket som den gjorde när Ebba viftade med den som om hon vore Anders Borg på skärgårdsfest.
För många svenskar är det ingen lek att få vardagsekonomin att gå ihop. Det är allvar. Att leka med maten är en lyx som inte är alla förunnad.
När Vänsterpartiet på onsdagsmorgonen uppmanade regeringen att, likt man gjort till exempel i Frankrike, sluta en överenskommelse med ledande matvarukedjor för att dämpa prischocken avfärdades det snabbt av finansminister Elisabeth Svantesson. “Det är fel väg att gå.”
Rätt väg att gå är istället att reflektera över att också Elisabeth Svantesson en gång i tiden hade det tufft. En lek som går ut på att låtsas som om hon i själva verket bryr sig. Så här sa hon till DN:
“Jag har en hög inkomst idag. Jag har haft andra tider i mitt liv där jag, min man och våra barn har vänt på varje krona och väntat på den 20:e när barnbidraget kommer.”
Ja, men då så.
För övrigt…
anser jag det passande att Jimmie Åkesson står vid en talarstol som skyltad representant för regeringen på bilden till denna krönika. Det är ju trots allt hans regering.
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten » Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.