Publicerad 2023-03-08
Vd för vårdföretag döms till fängelse för bedrägerier, åtalad polis får behålla jobbet, fängelse för smygfilmning i badrum, JO riktar allvarlig kritik mot Polisen, Colombia vill bli av med Pablo Escobars flodhästar och Toblerone tvingas ta bort Matterhorn från chokladförpackningarna.Vd för vårdföretag döms till fängelse för bedrägerier. Västmanlands tingsrätt dömer en kvinna till två och ett halvt års fängelse för 15 fall av grova bedrägerier.
Genom sitt företag Aros Stödgrupp har hon tagit betalt för insatser som aldrig utförts, rapporterar SVT.
Kvinnan döms för att genom sitt företag ha redovisat 4 500 timmars boendestöd för en ersättning om knappt två miljoner kronor trots att stödet inte har varit utfört.
Tingsrätten har bland annat grundat sin bedömning på vittnesuppgifter från anställda om att de inte arbetat trots att boendestöd registrerats som utfört av dem.
Brotten rubriceras som grova bedrägerier eftersom det har skett systematiskt, varit svårupptäckt och riktat sig mot välfärdssystemet.
Kvinnan döms mot sitt nekande till fängelse och ska betala skadestånd till Västerås stad på 1,9 miljoner kronor.
Hon får även näringsförbud under fem år. Företaget Aros Stödgrupp får betala en företagsbot på en miljon kronor.
Åtalad polis får behålla jobbet. En polis som åtalats för ringa narkotikabrott kommer att få behålla sitt jobb, oavsett om han frias eller fälls i domstol. Beslutet har fattats av Polisens personalansvarsnämnd, rapporterar P4 Kalmar.
Mannen åtalades efter att han visat sig ha amfetamin eller metamfetamin i kroppen. Det uppdagades i samband med att han var på utbildning på annan ort och behövde söka vård.
Polismannen nekar till brott och har hävdat att det måste ha skett en förväxling.
Han ska av misstag ha fått i sig narkotika som funnits på hotellrummet då avsikten var att ta en Alvedon, har han uppgett.
Fängelse för smygfilmning i badrum. En 27-årig man i Västsverige har dömts till fängelse för att i smyg ha filmat och fotograferat unga kvinnor på toaletter och i duschar, skriver Borås Tidning.
Efter tips från utlandet hittade Polisen i samband med en husrannsakan filmer i mannens ägo med dokumenterade övergrepp av barn. Filmerna beskrivs vara av grov karaktär.
Då uppdagades även att mannen hade riggat så kallade spionkameror i olika badrum. Där ska han sedan ha filmat och fotograferat ett antal unga kvinnor, varav några beskrivs som nära vänner.
Mannen, som har erkänt brott, döms till en månads fängelse och skyddstillsyn i åtta månader. Han ska även betala skadestånd på sammanlagt omkring 60 000 kronor till brottsoffren.
JO riktar allvarlig kritik mot Polisen. I augusti 2018 polisanmäldes ett förmögenhetsbrott där en god man uppgavs ha utnyttjat sin roll och fört över drygt två miljoner kronor från ett dödsbo till sitt eget konto, rapporterar TT.
En förundersökning inleddes, men därefter vidtogs enligt JO nästan inga utredningsåtgärder alls – under fyra års tid. Detta trots direktiv och påminnelser från åklagare.
JO har flera gånger tidigare kritiserat Polisen för långa handläggningstider, särskilt kopplat till bedrägerier och andra förmögenhetsbrott.
”Bilden som framträder är mycket bekymmersam och ger intrycket av att vissa typer av förmögenhetsbrott i praktiken inte längre utreds av myndigheten”, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
JO konstaterar vidare att långsam och passiv handläggning ”riskerar att allvarligt skada allmänhetens förtroende för Polismyndigheten”.
Colombia vill bli av med Pablo Escobars flodhästar. Den colombianska regionen Antioquia vill börja skeppa i väg den population på 150 flodhästar som introducerades av knarkkungen Pablo Escobar på 80-talet, rapporterar AFP.
Djuren förökar sig utom kontroll, och nu väntar myndigheterna på tillstånd att skicka hälften av dem till naturreservat i Mexiko och Indien.
– Vi hoppas att de tillstånd som krävs kan utfärdas under första halvan av året, så att vi kan börja arrangera lufttransporten, säger guvernören Anibal Gaviria.
Efter Escobars död 1993 släpptes flodhästarna fria, och de många träsken och floderna i området visade sig vara ett perfekt habitat. Under 2021 attackerades två invånare av djuren.
Efter misslyckade steriliseringsförsök klassades de 2022 som en invasiv art.
Toblerone tvingas ta bort Matterhorn från chokladförpackningarna. Den schweiziska bergstoppen ska istället ersättas med en mer generisk alptopp, skriver The Guardian. Även den schweiziska flaggan plockas bort.
Förklaringen är att en lag från 2017 slår fast hur nationella symboler får användas i marknadsföringssyfte.
När Toblerone nu flyttar delar av sin produktion från Schweiz till Slovakien, får berget inte längre användas.
Toblerone har tillverkats i landets huvudstad Bern sedan 1908, då chokladen skapades av Theodor Tobler.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.