Publicerad 2023-02-17
Ung man körde rattfull och utan däck, knarkpaket ledde till vapengömma, DO hotar med domstol efter biljettkontroll, färre vargar sköts under licensjakten, tyska poliser avskedas efter rasistisk chatt och Spanien först i Europa med ny menslag.Ung man körde rattfull och utan däck. En man i 20-årsåldern har dömts till fängelse efter att ha kört lastbil berusad – och utan däck.
Mannen greps efter en synnerligen skumpig och vinglig färd utanför Ulricehamn efter att ha kört in i ett räcke, skriver Ulricehamns tidning.
Orsaken till att färden var så skumpig visade sig bero på att den saknade däck.
När mannen testades hade han 1,57 promille och han döms därför för grovt rattfylleri till en månads fängelse. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden samt bekosta provtagningen på 400 kronor.
Knarkpaket ledde till vapengömma. Ett paket med narkotika ledde polisen till en större vapengömma i Malmö i slutet av januari.
Efter att tullen på Malmö Airport upptäckt ett paket med narkotika slog polisen till mot en lägenhet i Malmö där mottagaren bodde och hittade där flera skjutvapen, en termosbomb – och ett militärt pansarskott, skriver Sydsvenskan.
Tre personer, en 24-årig kvinna, en 17-årig pojke samt en 23-årig man sitter sedan i söndags häktade efter tillslaget mot vapengömman i Malmö.
Den 26-årige man som var mottagare av paketet är också frihetsberövad, misstänkt för grov narkotikasmuggling.
DO hotar med domstol efter biljettkontroll. Tre bröder utsattes för trakasserier när en biljettkontrollant ombord på ett tåg mellan Skurup och Malmö ifrågasatte deras färdbevis, enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Nu hotar man Region Skåne med att ta fallet till domstol om inte regionen betalar ersättning till pojkarna.
Det var i våras som bröderna åkte tåg och en kontrollant kom fram för att kontrollera deras skolkort.
Hon ifrågasatte då om bröderna verkligen var de rätta innehavarna av skolkorten med hänvisning till deras utseende och svenskklingande efternamn.
När brödernas mamma konfronterade kontrollanten så svarade hon att personer med sådant utseende inte brukar vara svenskar.
DO anser att tågvärden, utifrån att hon ifrågasatt brödernas etniska tillhörighet, utsatt bröderna för en kränkning och att det är fråga om trakasserier enligt diskrimineringslagen.
DO begär nu att regionen ska betala 30 000 kronor i ersättning till var och en av pojkarna.
Om Region Skåne motsätter sig DO:s begäran kommer man att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Regionen får fram till den 22 februari på sig att svara DO.
Färre vargar sköts under licensjakten. Under årets vargjakt som nu har avslutats fälldes 57 djur, visar en sammanställning från Svensk Jakt.
Det var betydligt färre än de 75 vargar som hade fått skjutas. I nästan alla distrikt sköts färre djur än den tilldelade kvoten.
Anledningen till att bara tre av fyra tilldelade vargar fälldes beror på att länsstyrelserna beslutat om jakt i revir där det inte fanns så många vargar som de antog.
I de revir där det finns fler vargar än de tilldelade har jakten däremot inte utökats.
Licensjakten inleddes den 2 januari och den sista vargen sköts 13 februari i reviren Ödmården och Mörtsjön i Gävleborgs län.
Tyska poliser avskedas efter rasistisk chatt. 18 tyska poliser i Sachsen-Anhalt har avskedats för rasistiska, antisemitiska och våldsförhärligande inlägg i en chattgrupp.
Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA skedde det under polisernas utbildningstid.
Chattgruppen ifråga var aktiv mellan september 2017 och december 2021. Av fler än 5 000 inlägg var minst 50 rasistiska.
– Innehållet är chockerande. Denna grupp är en skam för polisen, säger landets inrikesminister Tamara Zieschang.
Polisen utreder nu särskilt fyra av poliserna, som ska ha spridit symboler som är förbjudna enligt tysk lag.
Spanien först i Europa med ny menslag. Spanien blev på igår det första landet att godkänna en lag om betald sjukledighet för kvinnor som lider av svår mensvärk, rapporterar AFP.
– Det är en historisk dag för feministiska framsteg, twittrade jämställdhetsminister Irene Montero före omröstningen.
Lagen ger kvinnor med svår mensvärk rätt till så många sjukdagar de behöver. Sjukpenningen betalas av det statliga sjukförsäkringssystemet snarare än arbetsgivaren.
Förslaget har inte varit okontroversiellt – bland annat har ett stort fackförbund och det konservativa oppositionspartiet PP varnat för att det kan stigmatisera kvinnor på arbetsplatsen.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.