Publicerad 2023-01-25
Skärpt straff för koppling till knarkförråd, organisationer kräver att hjälplinje för psykisk ohälsa återupprättas, polischef Mats Löfving utreds om Staafs tjänstevapen, kvinna drogade och rånade äldre man och över 300 barn dog av förorenad hostmedicin.Skärpt straff för koppling till knarkförråd. En man i 20-årsåldern får sitt straff skärpt av hovrätten till fem och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott, rapporterar Gefle Dagblad.
Förra våren slog polisen till mot ett misstänkt narkotikalager i Tumba söder om Stockholm. I det hyrda förrådet hittades sju kilo amfetamin.
Tre personer hade tillgång till förrådet, bland annat mannen i 20-årsåldern som är hemmahörande i Gävle. Tingsrätten ansåg dock inte att han hade en tongivande roll och dömde honom därför bara för det knark han haft i sin bil och bostad.
Påföljden blev fängelse i ett år och tre månader för narkotikabrott av normalgraden.
Hovrätten anser däremot att mannen kan kopplas till förrådet och dömer honom för grovt narkotikabrott till fem och ett halvt års fängelse.
Polischef Mats Löfving utreds gällande Staafs tjänstevapen.
Polischefen Mats Löfving gav Linda Staaf, dåvarande underrättelsechefen vid Noa, tjänstevapen trots att flera instanser inom polisen sagt nej. Nu utreder åklagare om beslutet var brottsligt.
Sedan tidigare pågår en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef för Noa av Löfving 2015.
Nu bekräftar åklagaren Bengt Åsbäck att frågan om tjänstevapnet även kommer att ingå i utredningen.
Löfving tilldelade Staaf tjänstevapen, en Sig Sauer-pistol, 2020 trots att två insatser inom polisen – utbildningsenheten och en ställföreträdande kanslichef vid Noa sagt nej.
De hänvisade till att Staaf inte fått all nödvändig utbildning för att bära vapen i tjänsten.
Kvinna drogade och rånade äldre man. En man i 70-årsåldern trodde att han skulle på en romantisk tillställning med den betydligt yngre kvinnan när de bestämde träff via en dejtingsajt i början av december.
Enligt misstankarna slutade det med att han blev drogad och rånad i sin bostad i nordvästra Skåne, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Nu sitter en 36-årig kvinna häktad misstänkt för två fall av grovt rån och förberedelse till samma brott. De två övriga brotten ska ha begåtts i januari på två andra skånska orter. Kvinnan nekar till brott.
Hon är sedan tidigare dömd för liknande brottslighet där offrens drinkar ska ha spetsats med sömnmedel och läkemedel.
2016 dömdes hon till åtta års fängelse för bland annat sex grova rån, tre grova stölder och över 50 bedrägerier.
Organisationer kräver att hjälplinje för psykisk ohälsa återupprättas. Upprätta en nationell hjälplinje för personer med psykisk ohälsa som ett komplement till stödet från den ideella sektorn. kräver flera organisationer i en debattartikel i Aftonbladet.
”Regeringen har höga ambitioner kring området psykisk ohälsa och suicidprevention, som presenteras i Tidöavtalet. Vi saknar dock politisk vilja att få grundläggande stödfunktioner på plats”, står det i debattartikeln.
Enligt organisationerna är läget extra allvarligt mot bakgrund av pandemin och lågkonjunkturen som riskerar att driva upp den psykiska ohälsan och självmordstalen.
Den 1 januari 2020 lades Nationella hjälplinjen för personer med psykisk ohälsa ner. Den gav stöd till människor i psykisk kris och bemannades av legitimerade psykologer.
Året innan 30 000 samtal till Hjälplinjen, varav endast hälften kunde besvaras.
Varje år tar 1500 människor sitt och liv och minst 15 000 försöker.
Över 300 barn dog av förorenad hostmedicin. Över 300 barn i Gambia, Indonesien och Uzbekistan dog under 2022 efter att ha druckit förorenad hostmedicin, uppger Världshälsoorganisationen (WHO) enligt The Guardian.
Barnen, merparten av dem under fem år gamla, dog av akuta njurskador. Hostmedicinen, som såldes över disk, innehöll höga nivåer av glykoler av typerna dietylenglykol och etylenglykol.
”De här ämnena är giftiga kemikalier använda i industriella lösningsmedel och frysvätska, som kan vara dödliga även i små mängder och ska aldrig finnas i mediciner”, säger WHO i ett uttalande.
Enligt organisationen kan barn i Filippinerna, Östtimor, Senegal och Kambodja också ha fallit offer för medicinen.
WHO uppmanar sina över 190 medlemsländer att vidta omedelbara åtgärder i de medicinska logistikkedjorna för att förhindra fler dödsfall.
Medicinerna ifråga uppges vara tillverkade av två indiska och fyra indonesiska läkemedelsbolag.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.