Publicerad 2022-11-03
Nämndeman döms till fängelse för hustrumisshandel, hovrättsdom för tvätt av knarkpengar, region anmäls till Säpo för att information kan ha röjts, regeringen föreslår 5 miljarder mer till rättsväsendet och Schäfern Lundy får utmärkelsen årets polishund.Nämndeman döms till fängelse för hustrumisshandel. En nämndeman döms till fyra månaders fängelse i hovrätten för att ha misshandlat, ofredat och hotat sin dåvarande fru, rapporterar Dagens Juridik. Han ska bland annat ha kastat hustrun i golvet.
Nämndemannen åtalades även för dopningsbrott och misshandel av sonen. Han nekade till alla åtalspunkter utom dopningsbrottet.
Både tingsrätten och hovrätten friade honom för misshandeln av sonen. Han anses ha handlat i nödvärn genom att sära på två söner som bråkade.
Hovrättsdom för tvätt av knarkpengar. Tidigare i år dömdes tolv personer med koppling till ett växlingskontor i Stockholm för bland annat penningtvättsbrott och narkotikabrott i tingsrätten. Nu fälls tio av dem även i hovrätten, meddelar Svea hovrätt.
Härvan uppdagades när Polisen slog till mot World Exchange på Södermalm, där det enligt tingsrätten fanns ett omfattande penningtvättsmaskineri.
Anteckningar från platsen avslöjade transaktioner med 16 olika kriminella nätverk. Pengarna kommer framför allt från narkotikahandel, skriver TV4.
Samtliga döms till fängelse. Strängast straff får kontorschefen, som döms till fängelse i åtta år och nio månader.
Region anmäls till Säpo för att information kan ha röjts. En handledare på Västra Götalandsregionen skickade listor över säkerhetsklassad personal med okrypterade mejl. Händelsen har anmälts till Säpo, skriver Göteborgs-Posten.
Regionens säkerhetschef Peter Toomar påpekar dock att uppgifterna inte borde ha skickats med mejl oavsett om det var krypterat eller inte.
– Det anses inte säkert heller. Risken är att de röjs. Vi vet att Outlook till exempel har en utländsk ägare – var hamnar informationen då?
Informationen klassas som ”begränsat hemlig”. Enligt Säpos definition innebär det att ett röjande kan medföra ringa skada för Sveriges säkerhet.
Regeringen föreslår 5 miljarder mer till rättsväsendet. Regeringen föreslår ökade anslag till rättsväsendet på nästan fem miljarder kronor i den kommande budgetpropositionen, enligt pressmeddelande.
Pengarna ska satsas på olika åtgärder under de kommande tre åren, varav 1,4 miljarder 2023, skriver TT.
På en pressträff säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen nu genomför ”den största offensiven mot organiserad brottslighet i svensk politisk historia”.
– Brottsligheten är systemhotande. Till exempel breder tystnadskultur ut sig som gör att människor inte vågar prata med polis och åklagare.
Enligt regeringen ska bland annat polistätheten öka med målet att Sverige ska nå genomsnittet i EU. Utöver det ska flera andra myndigheter, bland annat Säpo, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten, få ökade resurser.
Schäfern Lundy får utmärkelsen årets polishund för sitt jobb med att bekämpa gängkriminaliteten i Eskilstuna. I somras nosade hon upp vapnet som användes vid en dödsskjutning på öppen gata i staden. Insatsen ledde till att Polisen senare kunde gripa en misstänkt gärningsman, skriver Svenska kennelklubben i ett pressmeddelande.
Juryn skriver i sin motivering till priset att 6-åriga Lundy och hennes förare Jimmy Larsson visat en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika”.
Hundföraren beskriver i pressmeddelandet att hunden älskar sitt jobb så mycket att hon ofta hittar knark även på sin fritid.
Utmärkelsen Årets polishund har delats ut sedan 1988 och i juryn sitter representanter för Svenska kennelklubben och Polisen.
Lundy och hennes husse kommer att få sitt pris på Stockholms hundmässa i december.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.