Publicerad 2022-09-29
Världsstjärna riskerar många år i fängelse, polis sköt beväpnad man, hovrätten underkänner ”jag blev bjuden på cannabis godis”-försvar och Kriminalvården inför nya telefonregler.Den världskända sångerskan Shakira riskerar nu upp till åtta års fängelse för skattebedrägeri. Efter att en spansk domare tagit ställning till anklagelserna, så tillåts nu åklagarna gå vidare med fallet.
Målet handlar om var den colombianska stjärnan ska anses ha haft sin hemvist och därmed även i vilket land hon är skatteskyldig under perioden 2012 till 2014. Shakira säger att hennes bostad är på Bahamas.
Den spanska åklagaren menar att hon befunnit sig i Spanien mer än halva tiden de aktuella åren och skulle därför ha betalt skatt. Beloppet som staten menar att hon undanhållit är cirka 157 miljoner kronor.
En privatperson larmade Polisen under onsdagsmorgonen efter att ha hört rutor krossas i ett bostadsområde i Ale kommun.
Den patrullbil som anländer uppmärksammar trasiga rutor i en privatbostad.
På insidan ser poliserna en beväpnad man, varpå de tillkallar insatsstyrkan.
När inbrytning sker så beordras mannen att lägga ner vapnet, när han vägrar skjuter en från insatsstyrkan verkanseld.
Den misstänkte fördes till sjukhus, skadeläget är oklart. Han är gripen för grovt vapenbrott.
En 20-årig man som friades i tingsrätten från anklagelser om rattfylleri och ringa narkotikabrott, döms nu av hovrätten.
Förklaringen han gav till att han lämnat ett drogtest som visade sig vara positivt för cannabis, var att godiset gummibjörnar innehållande narkotika hade bjudits honom på en fest.
Tingsrätten menade att åklagaren inte framlagt någon bevisning som motsade den tilltalades version, och beslutade därför att fria.
Hovrätten gjorde en annan bedömning och menar att förklaringen varit ”detaljfattig”. Dessutom framgår det av ett rättstoxikologiskt yttrande att drogerna troligen fåtts på annat sätt än oralt, även om det inte kunde uteslutas att de fåtts genom inmundigande.
Därtill vittnade en polisman om hur påverkad mannen var. Allt sammantaget fann hovrätten att den tilltalade skulle fällas, och dömde honom till dagsböter.
Kriminalvården skriver på sin hemsida att de intagna i häkten och anstalter ska ges bättre förutsättningar att ringa mobil- och IP-telefonisamtal och i vissa fall erbjudas videosamtal om man har hörsel- eller talnedsättning.
Det telefonsystem som idag används är utformat för analoga telefonabonnemang och eftersom analog telefoni snart har försvunnit så arbetar nu Kriminalvården för att hitta lösningar så att de intagna kan fortsätta hålla kontakt med anhöriga.
Dock kommer samtal till IP-telefoniabonnemang vara fortsatt förbjudna på anstalter med säkerhetsklass 1.
Anhöriga är föga imponerade av Kriminalvårdens vilja att hitta en lösning.
– Jag bor på landet och Telia var det enda bolag som hade kvar analoga abonnemang, men de valde ta bort det där jag bor. Trots att jag haft telefontillstånd till min make flera år, så ska Kriminalvården nu plötsligt bestämma att vi inte får ringa regelbundet längre.
– Innan pratade vi varje dag, nu är det en gång i månaden i 10 minuter. Bara för att Kriminalvårdens system är föråldrat, så ska det inte drabba oss på utsidan. Menar Kriminalvården att när alla analoga abonnemang försvinner, att ingen på klass 1-anstalt ska beviljas något mer telefontillstånd? Det är som om de vill ha återfall, säger en anhörig till en livstidsdömd till Magasinet Para§raf.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.