Av Dick Sundevall 2022-07-03
Torgny Jönsson, i olika medier beskriven som ”maffians bankir”, har låtit åtala åklagaren Christoffer Orcander för grovt tjänstefel. Grunden för åtalet är boken "Bedragarens plikt" som Orcander skrivit – men som blev indragen av förlaget när det uppmärksammades vad den innehöll.GT/Expressen kom över ett manus till boken och lät publicera ett antal reportage av journalisten Daniel Olsson, om den här boken i vintras. Det resulterade i att boken drogs in.
Skälet var att åklagaren ifråga hade varit såväl förundersökningsledare som biträdande förundersökningsledare i ett mål rörande ekonomisk brottslighet där Torgny Jönsson var misstänkt – och att boken om än i romanens form uppenbarligen handlade om Torgny Jönsson och misstankarna mot honom.
I boken tar författaren klar ställning för att den misstänkte är skyldig. Därtill svartmålar Orcander huvudpersonen, alltså Torgny Jönsson, kraftfullt.
En åklagare, inte minst om denne är förundersökningsledare, måste agera objektivt och att då som här utpeka en misstänkt som skyldig är brottsligt, då det utgör tjänstefel.
Det här fick bland andra Leif GW Persson att reagera kraftfullt och i TV4 framföra:
– När advokater gjort något liknande har de blivit uteslutna ur Advokatsamfundet.
(Se länk till TV-inslaget nedan där intervjun med Leif GW återges i sin helhet.)
Av artiklarna i Expressen framgår att:
”Storbedragaren i bokens utredning omnämns inte som ”maffians bankir” Torgny Jönsson, utan som den organiserade brottslighetens finansiär Jörgen Torn.
Bokens Jörgen Torn väljer under sin långa tid i häktet att anmäla åklagare och utredare för tjänstefel och jäv, precis som Torgny Jönsson gjort mot både Christoffer Orcander och flera andra åklagare.”
Beskrivningen av Jörgen Torn är att han är en blåögd man med rakad hjässa, klädd i ett par slitna jeans och talar med skånsk dialekt. Han har i boken tidigare avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för grovt bedrägeri på Hall, där han studerat juridik under anstaltstiden.
Det är beskrivningar som i alla delar överensstämmer med verklighetens Torgny Jönsson. Se bild nedan.
Därtill skulle boken ha kommit ut både som vanlig bok och ljudbok några månader innan rättegången i det här målet skulle avslutas. Alltså mitt under pågående huvudförhandling.
Torgny Jönsson menar att det som framkommit om boken är ett karaktärsmord och att det utgör en hämnd riktat mot honom eftersom han anmält åklagaren Cristoffer Orcander ett flertal gånger och därtill låtit publicera ett foto av Orcander när han festar med grovt kriminella personer.
– Det viktigaste för mig är ju att han uppenbarligen inte har agerat objektivt som förundersökningsledare, säger Jönsson. Det finns ett antal exempel på att folk avskedats när de har agerat så här. Men i hans fall har det bara inneburit en omplacering.
– Du hävdar tydligen att det här är en hämndåtgärd från åklagarens sida gentemot dig för att du tidigare anmält honom för tjänstefel för att du hävdar att viktig bevisning har försvunnit i utredningen?
– Ja, hur ska man annars uppfatta att han på det här sättet riskerar att bli avskedad? Uppenbarligen vill han hämnas på mig och lika uppenbart är det att han bestämt sig tidigt för att jag är skyldig och bedrivit arbetet som förundersökningsledare med just den inriktningen. Därmed har han agerat allt annat än objektivt.
– Men hävdar du alltså att hans agerande inte har medfört några som helst konsekvenser för honom?
– Nej, man har inte ens inlett ett diciplinärende och därmed inte kunnat ta ställning till om det han har gjort är fel eller inte. Man kan med fog fråga sig om åklagare i vårt land är fridlysta eller har total amnesti?
– Är det alltså därför som du nu låtit åtala honom för grovt tjänstefel?
– Ja, och för att jag nu kan bevisa det med vad jag fått fram, även om man tycks ha gjort allt för att den här boken och bokmanuset ska försvinna ner i något mörkt hål. Vad som gör saken än värre är att han samtidigt som han gjort allt för att sätta dit mig så har han även beslutat att min advokat ska beläggas med yppandeförbud under utredningen.
I boken redogörs också för vad som framkommit i sjukhusjournaler om bokens huvudperson. Dessa sjukhusjournaler återger vad som åklagarsidan har kunnat ta del av som gäller Torgny Jönssons sjukhusjournaler och läkarintyg.
– Där passerar han ju alla gränser, säger Torgny Jönsson. Jag har varit med om en hel del men aldrig tidigare sett en åklagare agera så här flagrant. Såna här journaler och läkarintyg är ju aldrig offentliga och är belagda med sekretess.
– Men jag har svårt att förstå att en svensk åklagare skulle ta en sådan här risk. Har du någon uppfattning om hur det kan det komma sig?
– Han såg väl en chans att ge igen och bli lite berömd och framförallt tjäna en hel del pengar på den här boken. En åklagare företräder staten och ska ha statens förtroende och då ska man bara inte kunna agera så här. Man kan säga att jag ser det som bedragarens plikt att åtala åklagaren, säger Torgny Jönsson.
Nu har tingsrätten två saker att ta ställning till:
Räcker åklagarsidans bevisning till för en fällande dom mot Torgny Jönsson. Alltså det som tingsrätter och hovrätter alltid ska ta ställning till vad gäller en åtalad.
Men i det här målet har man också att ta ställning till om Torgny Jönsson har fått en rättvis rättegång i enlighet med Europakonventionens paragraf 6. I det inkluderas att förundersökningen ska ha bedrivits objektivt. Har han inte fått en rättvis rättegång ska han inte dömas.
Det inlämnade åtalet:
Stämningsansökan
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »
Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör och ansvarige utgivare.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.