Publicerad 2022-06-03
Högerpartierna vill på Sverigedemokraternas initiativ avsätta justitieminister Morgan Johansson, Leif GW Persson vill byta ut hela ledningen för svensk Polis och konstitutionsutskottet kritiserar regeringens hantering av pandemin. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.Sverigedemokraterna väckte under torsdagens eftermiddag misstroende mot justitieminister Morgan Johansson i riksdagen.
– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge vid frågestunden i riksdagen, rapporterar TT.
Enligt Vinge har Sverige “blivit ett gangsterland”. Kristdemokraterna ställde sig snabbt bakom misstroendet mot Morgan Johansson.
“Under hans ledning har våldet eskalerat och enbart mötts med bortförklaringar och ursäkter. Det är dags att återta den demokratiska kontrollen. Ett första bra steg är att byta justitieminister”, skriver KD:s partiledare Ebba Busch på Twitter.
Några timmar senare anslöt sig även Moderaterna och Liberalerna till misstroendeförklaringen. Centerpartiet ska återkomma i frågan när de kommit fram till hur de ska ställa sig.
Leif GW Persson kommenterar Svenska Dagbladets granskning om varför Polisen inte löser gängmorden i Sverige – och han skräder inte orden när han kritiserar ledningen inom Polisen.
– Jag känner många av kritikerna och jag delar deras bild. Vad den högsta polisledningen har missat är den självklarhet som består i att 95 procent av all brottslighet här i landet är lokal, medan polisledningen driver en tes om att centralismen inom polisorganisationen ska ökas, säger han.
Leif GW Persson menar att det leder till att resurser på lokal nivå och kärnverksamheten utarmas.
– Mitt förslag är mycket enkelt. Det är att vi lyfter ut den nuvarande centrala polisledningen, rikspolischefen och hans närmaste medarbetare. De kan med fördel göra något annat. Så ersätter vi dem med personer som förstår sig på den här problematiken, säger han.
Ett enigt konstitutionsutskott kritiserar delar av regeringens hantering av pandemin.
Kritiken handlar både om hur arbetet med pandemin samordnats inom regeringskansliet, att regeringen inte skött kontakterna med Coronakommissionen och inte lämnat ut efterfrågad dokumentation till denna.
– Det är inte upp till regeringskansliet att avgöra vilka dokument som en oberoende kommission behöver ta del av, säger konstitutionsutskottets ordförande Karin Enström (M).
Företrädare för kommissionen har tidigare hävdat att det är “obegripligt” att det tagit så lång tid att få ut det material man begärt från regeringskansliet.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.