Publicerad 2022-04-23
Man åtalas för att ha spridit hemliga uppgifter om försvaret, studenten som råkade avslöja sitt bidragsfusk, våldtäktsutredning i TV-programmet Paradise Hotel läggs ner samt undersökning rankar Åklagarmyndigheten som drömarbetsplatsen bland juriststudenter och polisen varnar för nya bluffsamtal. Detta är det senaste dygnets nyhetssammandrag.Man åtalas för att ha spridit uppgifter om militära anläggningar. En 51-årig man har i dag åtalats i Gävle tingsrätt, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen misstänks för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om tretton försvarsanläggningar på ett hemligt forum på internet. Enligt åklagaren handlar det om ett allvarligt brott:
– Det handlar om aggregerade sammanställningar av uppgifter som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur av stor betydelse för rikets försvar. Det handlar om försvarsanläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig. Det är uppgifter som är intressanta för främmande makt och som inte är möjliga att inhämta med till exempel militära satelliter, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.
Student råkade avslöja sitt bidragsfusk. Att studera och lyfta a-kassa samtidigt lönade sig inte. Det fick en man i 40-års åldern erfara när han dömdes för bidragsbrott i Halmstads tingsrätt. Mannen fick ut nästan 70 000 kronor i arbetslöshetsersättning, samtidigt som han studerade på heltid. (Vid studier har man inte rätt till a-kassa).
Dock råkade han avslöja sig själv när han i våras skickade in ett studieintyg till a-akassan, vilket ledde till att fusket anmäldes och mannen åtalades. Under rättegången skyllde studenten på slarv, att han inte läst villkoren ordentligt. Rätten övertygades inte, utan ansåg att fusket var medvetet och så allvarligt att straffvärdet var två månaders fängelse. Studenten klarade sig undan med villkorlig dom och 50 dagsböter då han var tidigare ostraffad.
Fusket blev ändå kostsamt – utöver återbetalning med ränta ska han böta 12 000 kronor, betala 800 kronor till Brottsofferfonden och tvingas själv stå för kostnaderna för sin offentliga försvarare på närmare 4 000 kronor.
Juriststudenternas drömarbetsplats – Åklagarmyndigheten. Den senaste kartläggningen från Universum visar att Åklagarmyndigheten gått om storbyrån Mannheimer Swartling och rankas nu som drömarbetsplatsen bland Sveriges juriststudenter.
På tio-i-topp listan finns hela fyra statliga myndigheter, men endast två advokatbyråer.
– Vi är otroligt stolta och glada över förstaplaceringen, säger riksåklagare Petra Lundh till Dagens Juridik.
Den affärsjuridiska advokatbyrån Mannheimer Swartling som rankas tvåa på listan, är den enda privata arbetsgivaren som kvalar in på top-tio-listan som i övrigt består av myndigheter, departement, EU-kommissionen och EU-domstolen.
Utredning om sexualbrott i TV-programmet Paradise Hotel läggs ned. Åklagaren har beslutat att lägga ner utredningen om misstänkt sexualbrott i samband med inspelning av Paradise Hotel då det inte går att bevisa brott.
Våren 2021 kom anmälningar om att två kvinnor blivit utsatta för sexualbrott i samband med inspelningen av dokusåpan. Gärningarna rubricerades som våldtäkt och sexuellt ofredande.
– Nu har alla förhör med de inblandade personerna hållits och min bedömning är att jag inte kan bevisa att brott har begåtts. Bevisningen är inte tillräckligt stark för att styrka brott, säger kammaråklagare Charlotte Frisack Brodin som varit förundersökningsledare.
Polisen varnar för nya bluffsamtal. Polismyndigheten har fått in uppgifter om en ny typ av telefonbedrägeri där en kvinnlig datoriserad röst uppger att hon ringer från svenska internationella polisen. Samtalet är förinspelat och på engelska, mottagaren uppmanas slå in knappval för mer information eller för att få kontakt med en fysisk person.
För de som valt att prata med en fysisk person fortsätter konversationen och bedragarna uppger att något är fel med ditt nationella id-kort. Om du får ett samtal av denna typ ska du genast lägga på.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.