Nyhetssammandrag torsdag 21 april 2022

Publicerad 2022-04-21

Leif GW sågar Polisen, klimataktivister kommer snart att blockera motorvägar igen, MSB rekommenderar oss att alltid ha kontanter hemma och högerextremisten Paludan ställer upp i det svenska riksdagsvalet. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Leif GW om upploppen – sågar Polismyndigheten. Kriminologen Leif GW Persson riktar skarp kritik mot Polisens hantering av upploppen runt om i Sverige under påskhelgen. Oroligheterna startade i samband med att den högerextrema politikern Rasmus Paludan skulle utföra sina koranbränningar, något Polisen gett honom tillstånd att göra.

– Paludans syfte var att dra i gång det här skeendet. Med tanke på hans historik i både Danmark och i Sverige, så borde Polisen ha varit medvetna om det, men han har ändå fått sina tillstånd, han borde inte ha haft dem, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Under upploppen skadades närmare 30 poliser och runt ett 40-tal personer har gripits eller anhållits.  Enligt GW nyttjade inte Polisen alla resurser, och dessutom menar han att Polisen hade lång förvarning och tid att förbereda sig.

– Den centrala polisledningen har misskött sig gruvligt i den här situationen och utsatt sina anställda på fältet för stor fara, alldeles onödig fara, säger GW.

Aktivisterna kommer snart att sitta på motorvägarna igen. ”Blockeringen av motorvägar kommer att fortsätta så länge som regeringen inte lyssnar på kraven”, så skriver klimataktivisten Helen Wahlgren från organisationen Återställ våtmarker på Aftonbladets debattsida.

De senaste veckorna har aktivister vid flera tillfällen satt sig på vägarna runt om i Stockholm, något som orsakat långa bilköer. Wahlgren anser att aktivisterna ”använder gatan för att uttrycka sina demokratiska rättigheter”. Aktivisterna misstänks för sabotage och flera politiker vill skärpa straffen, vilket hon kritiserar.

”Människor på motorvägarna vet att vanliga människor blir upprörda över att bli stående i bilköer. Men de som sitter på motorvägarna är också upprörda. De är förtvivlade över att livet på jorden är hotat.”

Aktivisterna kommer att fortsätta blockera motorvägar tills dess att regeringen tillmötesgår kravet. Andra vågen börjar den 23 maj. Tredje vågen är planerad till strax före valet. Hon påpekar även att kampanjen kommer släppa fram utryckningsfordon och kontakta larmcentraler på förhand och göra allt den kan för att ingen ska komma till skada.

MSB: Ha kontanter hemma ifall banksystemet slås ut. Kontanthanteringen har under lång tid alltmer minskat i Sverige. Butiker, restauranger osv går över till andra digitala betalningslösningar. Kontanterna försvinner i rask takt och vi verkar sträva efter ett kontantfritt samhälle. Men vad händer om vårt betalsystem utsätts för en attack?

SVT:s nya programserie testar Sveriges beredskap genom simuleringar av olika samhällskriser som centrala befattningshavare ställs inför att hantera. I det första avsnittet som släpptes igår kväll simuleras en hackerattack mot betalsystemet som gör att alla digitala betalningar slås ut.

– Ha minst 2 000 kronor i kontanter hemma utifall att banksystemet slås ut, säger MSB:s  (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) överdirektören för Camilla Asp. Hon rekommenderar även att ha kontanter i olika valörer.

– Det kan ju vara så att det inte finns någon växel heller, så man slipper betala 500 kronor för en liter mjölk.

Högerextremisten Rasmus Paludan ställer upp i det svenska riksdagsvalet. Hans parti ska ha lämnat in en kandidatförklaring till valmyndigheten under onsdagsmorgonen.

– Jag kan bekräfta att Rasmus Paludan ställer upp i valet för partiet Stram Kurs, säger Maria Ekman, pressekreterare på Valmyndigheten.

Påskhelgen har i flera städer runt om i Sverige präglats av kravaller, upplopp och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i samband med Rasmus Paludans antingen genomförda eller planerade sammankomster där koranbränningar är en del. Dessa sammankomster har han själv kallat för en “valturne”.

För tre år sedan kandiderade Paludan, med samma parti, till det danska folketinget. Partiet fick då 1,8 procent av rösterna, vilket var strax under Danmarks tvåprocentsspärr.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.