Assange och den svenska radikalfeminismen

Publicerad 2014-02-01

För mig som journalist och feminist blev fallet Julian Assange en ögonöppnare. Det är i början av 2011. Jag hade följt WikiLeaks på avstånd och sett Expressens löpsedel om att Assange var anklagad för våldtäkt. Jag tyckte att det verkade lite konstigt alltsammans, men brydde mig egentligen inte. Då bad en god vän och kollega mig att läsa förundersökningsprotokollet som låg ute på nätet.

 

Med stigande förvåning läste jag, så läste jag en gång till. Sedan utbrast jag spontant:
– ...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


Helene Bergman är 40-talist, journalist, författare och återtar nu ordet kvinnokämpe efter att i några år kallat sig feminist.

Helene skolades in i journalistiken på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. I den berömde huvudredaktören Torgny Segerstedts anda lärde hon sig att aldrig böja sig för makten och att som journalist ge de röstsvaga röst.

   Under en stor del av sitt journalistliv har hon jobbat på Sveriges Radio. Där startade hon lokalradions första kvinnoprogram Amanda och var sedan i några år producent, programledare och reporter på kvinnoprogrammet Radio Ellen. Hon har också varit nyhetschef på lokalradion och arbetat som reporter på lokaltidningar.

   Helene har tillbringat långa tider utomlands och som frilansjournalist rapporterat från bland annat Bangladesh och Zimbabwe.

   Hennes insikt att män också är människor har vuxit med åren och hon hatar kollektiva tvång. Hon är aktuell med boken Med svärtad ögonskugga – en feministisk memoar. I boken kritiserar hon dagens feminism och ger en personlig återblick av kvinnokampen på 1970- och 80-talen.

Publicerad