Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M). Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Har du vad som krävs för att bli högerpopulist?

Av Andreas Magnusson 2024-08-28

Att vara högerpopulist är att ständigt leva i självmotsägelse. För människor med tankeverksamheten i behåll blir det en tuff utmaning. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på om du önskar bli en del av den rörelse som i olika grad har format såväl Anders Breivik som Donald Trump och Ulf Kristersson

För en högerpopulist är det förkastligt att muslimska kvinnor bär slöja. De har, menar man, tvingats till detta av män som vill kontrollera deras klädsel. Därför måste vi som samhälle nu kontrollera muslimska kvinnors klädsel och tvinga dem att ta av sig slöjan.

Högerpopulister gillar inte när muslimer kontrollerar “sina” kvinnor, men är väldigt beskyddande om “sina” egna döttrar. “Rules for dating my daughter”-T-shirts är bara roliga. Nattvandrande Soldiers of Odin-bröder är hjältar. Nattvandrande muslimska bröder tyder däremot på hederskultur.

Högerpopulister menar att man inte kan lita på PK-media eftersom den är “vänster”. Att en klar majoritet av alla dagstidningar i Sverige har borgerliga ledarsidor spelar ingen roll.

För en högerpopulist är Danmark ett föregångsland när det gäller att bekämpa brottsligheten. Därför måste vi anamma deras politik när det gäller hårda straff. Däremot ska vi inte anamma deras politik när det gäller förebyggande insatser och ekonomiska satsningar mot utanförskap trots att det är just dessa insatser forskningen menar har haft effekt.

När danska gängkriminella utnyttjar svenska barn för att begå brott i Danmark är det enligt högerpopulisterna Sveriges fel. Vi har nämligen så mesiga straff att den danska kriminaliteten kan frodas.

För en högerpopulist är det viktigt att energipolitiken utformas så att inget energislag subventioneras. Förutom när det gäller kärnkraft. Den ska subventioneras och bekostas med hjälp av högre energiskatt. Skatt är annars alltid dåligt. Men inte om den ger oss mer kärnkraft.

För en högerpopulist är det antingen inte alls viktigt med miljöpolitik eftersom klimatkrisen är en bluff eller så är det jätteviktigt med miljöpolitik, men lösningen är aldrig att vi svenskar ska minska vårt klimatavtryck utan kan istället handla om att vi får 10 000 spänn om vi skrotar den gamla bilen och köper en Tesla. Miljöpolitik är viktigt om det får politikern att framstå som modern, inte annars.

Högerpopulister ser inga problem med att slopa flygskatten eller avskaffa reduktionsplikten. Enligt Romina Pourmokhtari, som har blivit minister för att hon kan försvara precis vilken åsikt som helst med brinnande engagemang, är det inget problem att klimatpolitiska rådet larmar om att vi inte klarar klimatmålen. Regeringen arbetar nämligen med en “bred palett” av lösningar där kärnkraft är ett viktigt inslag. Ja, ni vet den som kanske kommer att vara utbyggd om tjugo år när alla med villor i kustnära områden redan fått sina källare översvämmade.

Enligt högerpopulister behöver Sverige producera jättemycket mer el trots att vi producerar så mycket el att en stor del av vår produktion går på export. 2022 var vi det land i Europa som exporterade mest el av alla länder.

Det höga elpriset är en konsekvens av elbrist i andra länder, vilket driver upp priserna också för oss. Vi har också brister i överföringssystemen mellan delar av landet. Högerpopulisternas lösning är att vi ska bygga mer kärnkraft trots att det inte på något sätt löser problemet.

Enligt högerpopulister är det alltid massinvandring. Invandrare har den lilla egenheten att de vägrar arbeta och bara lever på bidrag samtidigt som de tar jobb som annars kunde gått till fina svenska ungdomar.

Enligt högerpopulister lägger invandrare inte manken till med språkinlärningen. Därför är det dags för språkkrav för medborgarskap, språkkrav för anställning inom hemtjänsten och språkkrav för arbete på förskola. När det gäller infödda svenskar är det inte så noga med språkkunskaperna. Gå in på valfritt Lamotte-liknande forum och du får se närmast dadaistiska brott mot grundläggande skrivregler.

Enligt högerpopulister har Israel rätt att försvara sig även om det innebär att de istället anfaller ett annat land och att mer än 35 000 palestinier får sätta livet till. För en hängiven högerpopulist är folkmord bara ett problem om det utförs av länder man inte tycker om.

Det är den utbredda högerpopulismen (och rasismen) som gör att 1,5 miljarder muslimer automatiskt skuldbeläggs när en muslimsk man kör in i en folkmassa på Drottninggatan. När en svensk högerextremist som dömts i domstol för hatbrott kör in i ett palestinskt demonstrationståg blir det ganska tyst. Polisen utredde till en början det hela lite halvhjärtat som vårdslöshet i trafik. Efter att saken granskats av journalister på några vänstertidningar valde polisen till sist att utreda hatbrott.

Högerpopulismen har en enorm framgångsvåg. Viftande med falukorvar, politiker i folkdräkt, opinionsbildare som skriker sig hesa i bilar och bär skyddsväst i TV. De kan göra nästan vad som helst och säga nästan vad som helst. De dominerar på TikTok. Kidsen gillar det här.

En högerpopulistisk Jan Emanuel som på tio sekunder lajvar sosse har större påverkanskraft än en resonerande ledartext på Dagens Nyheter.

Om du helt saknar samvete, besitter förmågan att leva ett liv i logisk självmotsägelse, inte ser några problem med en planet där mänskligt liv inom några generationer kommer att upphöra och gillar att i bitterhet gnälla på allt och alla utan att själv lyfta ett finger – ja, då kan högerpopulismen vara DIN grej.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. I höst kommer han ut med boken ”Kravsamhället” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.