Foto: Shaleah Craighead - https://www.whitehouse.gov/people/donald-j-trump/ (archive), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63768460

Slå till där det känns som mest

Av Anders Cardell 2025-02-23

Europa behöver försvara sig genom att slå till där det känns som mest. Den enda platsen där Donald Trump känner smärta är i plånboken. Därför bör Europas metod för att hantera Trumps hot om att upphöra med sitt militära stöd, rikta sig mot den amerikanska ekonomin.

Europa är sedan lång tid tillbaka en mycket betydelsefull handelspartner till USA. Handeln mellan USA och Europa utgör en betydande del av USA:s internationella handelsintäkter och spelar därför en viktig roll för den amerikanska ekonomin.

Enligt data frän 2023 var Europeiska unionen (EU) en av USA:s främsta handelspartners, med EU-länderna som mottagare av cirka 18,6 % av USA:s totala varuexport.

Den senaste tiden har vi kunnat se hur både Kanada och Mexiko har utsatts för olika former av ekonomiska hot och påtryckningar från Trumps USA. Hoten mot Mexiko och Kanada fick båda länders ledare att gå ihop och reagera med samma mynt tillbaka, i form av förslag på ekonomiska tariffer på amerikanska produkter och tjänster.

Den gemensamma och resoluta reaktionen gjorde att Trump tvingades backa.

Förutsättningen för att Trump ska kunna sitta kvar är att den amerikanska ekonomin fortsätter gå framåt. Om Europa bestämmer för att gå ihop och utöva liknande ekonomiska påtryckningar mot USA, kommer Trump behöva fundera både en och två gånger över sina hot om att dra tillbaka landets militära stöd.

Ett verkställande av en sådan åtgärd kommer leda till kännbara konsekvenser för europeiska länder, men kan på samma sätt som stoppet av naturgas från Ryssland, vara ett pris som är värt att betala.

När det gäller frågor som handlar om Europas säkerhet blir Storbritannien automatiskt ”en av problemägarna”.

Putin har riktat mycket starka hot mot Storbritannien. Därför är det sannolikt att Storbritannien skulle vara intresserade av att ansluta sig till ett gemensamt projekt som handlar om att trygga europeiska länders säkerhet.

I övrigt är det sannolikt att det finns mängder av människor inom den offentliga amerikanska administrationen som förstår vilket enormt värde ett fortsatt samarbete med Europa har för USA och den globala demokratin.

USA har investerat enorma resurser för att etablera ett säkerhetspolitiskt grepp om den europeiska kontinenten. Förutom vinster för den globala demokratin har det medfört en rad ekonomiska och geopolitiska fördelar för USA.

Att Trump deklarerat att han är på väg att ge upp dessa landvinningar kommer sannolikt mötas med en mycket stor oro och starkt motstånd från personer med centrala funktioner i olika delar av den amerikansk statsapparaten.

Historiskt sett har samarbetet mellan amerikanska och europeiska myndigheter och institutioner varit stabilt även om det stormat på en politisk nivå, länder emellan.

Trumps förslag på åtgärder är såpass omfattande att de riskerar att skapa en spricka som är så djup att den tränger ner även på en myndighets- och institutionell nivå.

Det är sannolikt ingen slump att man skickat vice presidenten J.D. Vance till just Tyskland.

Tyskland utgör den största (och sannolikt mest bräckliga) demokratin i Europa just nu. Ett separat samarbete eller en vinst för extremhögern i Tyskland skulle kunna skapa den spricka Trump behöver för att kunna splittra och spela ut europeiska länder mot varandra på det sätt han trodde han skulle lyckas med när det gäller Kanada och Mexiko.

Europeiska länder har uppvisat en imponerande förmåga till enighet och samverkan i relation till tidigare hot från Ryssland, om man lyckas visa samma enighet i relation till Trump är chanserna stora att man klarar av att möta även denna utmaning.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga. Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.

Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:

– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.

Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.