Statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmar. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Detta krävs för att få slut på sprängningar och skjutningar

Av Börje R P Carlsson 2025-02-04

Jag tog mig häromdagen tillfälle att lyssna på en presskonferens som statsminister Ulf Kristersson dirigerade och det jag hörde var ett skämt. Lösningar på det eskalerande våldet ligger någon helt annanstans än där politikerna tror.

Han inledde själv med att berätta om de sprängningar som har blivit vardagsmat för invånarna. Medgav att sprängningarna var bortom all kontroll och därför måste nu regeringen tidigarelägga vissa lagändringar. En lagändring kommer att bli en sänkning av straffbarhetsålder till 14 år.

Vad tror Kristersson detta skulle medföra mer än att polisen skulle få genomföra hemliga avlyssningar mot barn under 15 år? Kristersson skulle nog bli förvånad när det går upp för honom att anstiftarna förmodligen skulle vända sig till 13-åringar som är lika formbara som 14-åringar. Ska han då sänka åldern till 12 år som vissa länder redan gjort?

Han talade vidare om att han inte ville göra politik av denna fråga som naturligtvis har skapats av ett annat parti. På fråga om han inte skulle bjuda in oppositionen för att skapa en bred lösning kunde man se hur han fylldes av harm varpå han säger att bjuda in oppositionen på samtal till Rosenbad var fullständigt uteslutet. Men ville oppositionen ansluta sig till regeringsförslaget så var de välkomna. Snacka om att bete sig som Bror Duktig och veta allt bäst.

Därefter var det justitieministern som sa ungefär samma sak, men kom med ett antal nålstick mot tidigare regeringar som skapat denna situation. Här borde nog justitieministern vara lite mer självkritisk och genom en tillbakablick klarlägga vilken regering det var som beslutade om den stora polisiära omorganisationen. Den som skapade en fullständigt misslyckad polis. Detta förändringsbeslut togs av en borgerlig regering, men makten övergick i valet samma år till sossarna som med redan beslutade åtgärder tvingades genomföra organisationen.

Därefter var det rikspolischefen som sa nästan samma sak, men dessutom kunde berätta om polisiära framgångar under de senaste månaderna. Bland annat hade polisen gripit ett femtiotal misstänkta för olika sprängningar, mordförsök och vapenbrott. Antalet gripanden är inget mått på effektivitet och i synnerhet inte om hälften friges inom något dygn men det påstås att ”misstankarna finns kvar”. De polisiära siffror som polischefen ofta svänger sig med blir lite udda i skenet av att varken antal åtal eller domar har motsvarande siffror.

Slutligen skulle Tullverkets direktör Johan Norman berätta om hur flitiga och hur effektiva tullen blivit under den senaste tiden med allahanda samarbeten med olika parter. Det han sa var ungefär lika fattigt som hans resultat som polis. Han är artig, trevlig och sympatisk men knappast den ledare som Tullverket behöver.

Jag hörde inte en enda i kvartetten nämna ordet grundlag trots att denna lags viktigaste innehåll skall skydda invånarna mot myndighetspersonernas klåfingrighet. För att ändra en grundlag skall det egentligen röstas om den i riksdagen vid två tillfällen med ett mellanliggande riksdagsval. Men detta är tydligen petitesser för att lugna medborgarna. En regering som styrs av SD kan tydligen göra vilka glidningar som helst.

Trots allt så både hoppas och tror jag att polisen i slutändan kommer att få stopp på alla dessa skjutningar, sprängningar och hot, men det kommer inte att ske med alla de nya verktyg som polisen förses med, utan genom att de flesta poliser är både kompetenta och hängivna. Med lite bättre organisation, arbetssätt och kompetenta chefer är jag övertygad om att de får stopp på eländet.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.

Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.

Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.