Av Anders Cardell 2024-12-22
Avslutar detta år med att tacka för den feedback som jag fått från Para§rafs läsare samtidigt som jag vill passa på att ge er läsare några presenter. Min julklapp detta år är en lista över poddar och böcker som valts ut med stor omsorg och går att finna i nedan. God Jul och Gott nytt år!PODDAR
The Global Agora
Andrej Matišák arbetar som journalist och biträdande chef för Foreign Desk i den slovakiska dagstidningen Pravda och är skaparen av podden om The Global Agora som har fokus på frågor som handlar om utrikespolitik, internationella relationer, politik, säkerhet och försvar.
Mellan 2015-216 var han redaktör för projektet Defense Matters som var en onlinediskussionsplattform om försvarsämnen och ett gemensamt initiativ mellan fyra medier från fyra EU-länder. Han har även arbetat som chef för Foreign Desk i 24 Hodin och som redaktör för Foreign Desk i Narodna obroda.
Andrej fokuserar på globala säkerhetsämnen, terrorism, amerikansk politik och utrikespolitik, Kina, Nato och EU. Han har rapporterat från Afghanistan, Kosovo, Etiopien, Ukraina, Kina, Sydsudan, Myanmar, Moçambique och andra länder.
Några globalt välkända personer som han har intervjuat är bland andra Aung Sun Suu Kyi, Zbigniew Brzezinski, Kim Campbell, Václav Havel, Jens Stoltenberg och Sauli Niinistö.
Andrej lyckas föra samtal om stora och svåra frågor på ett sätt som gör att informationen blir tillgängligt för alla.
Språk: Engelska
Spionpodden
En mycket spännande och intressant pod där grundaren Mikael Hylin och hans gäster, delar med sig av unik information som ofta tidigare varit dold för allmänheten.
Hylin som har en lång bakgrund inom film och andra former av mediaproduktion agerar som intervjuare och presentatör. Informationen presenteras på ett sätt som gör att den är tillgänglig för alla.
Språk: Svenska
Scheer Intelligence
Robert Scheer har byggt upp ett rykte för sitt starka sociala engagemang och politiska skrivande under sina 30 år som journalist.
Hans kolumner dyker upp i tidningar över hela landet, och hans djupintervjuer med olika kända personer har skapat stora rubriker.
Scheer har bland annat gjort intervjuer med Richard Nixon, Ronald Reagan, Bill Clinton och andra framstående politiska och kulturella personer.
Från 1964–1969 var Scheer Vietnam-korrespondent och chefredaktör för Ramparts magazine.
Från 1976–1993 tjänstgjorde han som nationell korrespondent för L.A. Times och skrev om olika ämnen som Sovjetunionen, vapenkontroll, nationell politik och militären. 1993 lanserade han en kolumn i L.A. Times, där han utsågs till en medverkande redaktör.
Kolumnen publicerades en gång i veckan under 12 års tid i L.A Times, den flyttade sedan till truthdig.com vilket är en onlinetidning som Scheer varit med och grundat.
En kort beskrivning av podden och dess innehåll:
Stora sociala och politiska frågor tillsammans med intervjuer av prominenta personer i en form som är både intressant och uttömmande.
En av Scheers återkommande utmaningar är att klara av att stå tillbaka och låta intervjupersonen få sitt utrymme.
Språk: Engelska
In Moscows Shadows
Det kan finnas en viss inflation ibland i hur man använder ordet expert. I fallet med professor Mark Galeotti känns beskrivningen inte som en överdrift på något sätt. Han är expert på det moderna Ryssland, särskilt dess säkerhetspolitik, underrättelsetjänster och kriminalitet.
Han är även hedersprofessor vid UCL School of Slavonic and East European Studies, Senior Non-Resident Fellow vid Institute of International Relations Prague och Associate Fellow vid Council on Geostrategy.
Mark är också en produktiv författare och några av hans senaste böcker inkluderar Putins krig (Bloomsbury, 2022), The Weaponisation of Everything (Yale, 2021), We Need To Talk About Putin (Penguin, 2019) och The Vory: Russia’s Super Mafia (Yale, 2018). Han läste historia vid Robinson College, Cambridge, och tog sin doktorsexamen i politik vid London School of Economics.
Han har varit chef för historia vid Keele University, professor i globala frågor vid New York University, gästprofessor vid Rutgers-Newark (Newark), Charles University (Prag) och MGIMO (Moskva) och seniorforskare vid Foreign & Commonwealth Office. Han har givit råd och vittnat till ett brett spektrum av organ, från Storbritanniens underhus utrikesutskott och Natos parlamentariska församling till Interpol och SHAPE.
Podden kan beskrivas som en reflekterande monolog från en person som kan beskrivas som en outtömlig källa till kunskap om den sociala och politiska utvecklingen i Ryssland.
Språk: Engelska
Röster Från Underjorden
Några av Sveriges klokaste och smartaste personer, analyserar nationella och internationella frågor och samtida händelser.
Deras egna (och något blygsamma) presentation beskriver podden på följande sätt: Röster Från Underjorden är en podcast av Rashid Musa, Mohammed Amin Kharraki och Kitimbwa Sabuni. Tillsammans diskuterar vi vår samtid och ger perspektiv på dagsaktuella händelser.
Podden erbjuder perspektiv som är centrala för att förstå delar av samhällsutvecklingen.
Språk: Svenska
BÖCKER
Radikaliserad konservatism
Natasha Strobl har skapat en bok som borde vara obligatorisk läsning för den som vill förstå den rådande samhällsutvecklingen. Jag har citerat delar av hennes bok i flera tidigare krönikor och kan varmt rekommendera boken till alla som är intresserade av samhälls- och demokratifrågor.
Några delar som sticker ut är bland annat hennes beskrivningar av hur olika övertygelser leder människor till olika slutsatser. Natascha exemplifierar hur förenklade verklighetsbilder kan användas av radikala konservativa krafter för att slita hål i samhället eller blåsa upp befintliga skillnader i syfte att skapa oordning och kaos som dessa krafter sedan kan omorganisera.
Hon beskriver vidare hur man inom den nyliberala varianten av en manikeisk världsbild ofta delar in människor i flitiga och lata. Människor är inom ramen för dessa beskrivningar, inte ”lata” på grund av bestämda orsaker som man kan ha förståelse för, som utbrändhet, depression, kroppsliga begränsningar, människor beskrivs i denna tankemodell istället som lata eftersom de är ”skurkaktiga eller karaktärssvaga”.
The Sum of Us
Heather McGhee är en bästsäljande författare och före detta chef för Demos, en icke-vinstdrivande progressiv amerikansk tankesmedja.
McGhee medverkar regelbundet som gäst I NBC News och är en återkommande paneldeltagare på Meet the Press, All In with Chris Hayes och Real Time with Bill Maher.
McGhee växte upp i South Side, Chicago, tog examen från Milton Academy 1997 och en B.A. i amerikanska studier från Yale University 2001. Hon studerade sedan vidare vid UC Berkeley School of Law, för att få de akademiska meriter hon kände att hon behövde för att kunna arbeta med att påverka politiken.
I boken ”The Sum of Us” ger sig hon sig ut på en resa runt USA för att ta reda på hur det kommer sig att vita väljare så ofta agerar mot sina egna intressen. Hon vill få svar på varför vissa väljer att blockera förändringar som skulle hjälpa dem själva, och varför många är beredda att förstöra för sig själva för att vara säkra på att inga svarta eller bruna människor gynnas.
Exempel på vilka uttryck detta tagit sig finns i hennes bok.
Mcgee beskriver hur delar av den vita befolkningen sedan början av 50-talet började fylla offentliga pooler med cement, efter att de fått information om att afroamerikaner skulle få rätt att använda poolerna trots att innebar att vita människor berövade sina egna barn möjligheter att använda de offentliga poolerna.
Autokrati AB
Anne Applebaum har studerat vid Yale University, London School of Economics och vid St Antony’s College på Oxfords universitet.
Appelbaum, som är av judisk härkomst, är gift med den förre polske försvarsministern, utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski
Applebaum är mest känd för boken Gulag: de sovjetiska lägrens historia (2003), för vilken hon bland annat vann 2004 års Pulitzerpris.
Hon har regelbundet skrivit för Washington Post och har de senaste 10 åren blivit mycket uppmärksammad för hennes fokus på frågor som handlar om hur demokratiska stater kan utvecklas i en auktoritär riktning.
Kravsamhället
Vi lever idag i ett samhälle där politikers vanligaste strategi är att ställa krav. Det har kommit att bli ett sätt att förskjuta uppmärksamheten från ojämlikhet, rasism och inte minst från klassfrågor. När kraven framförallt riktar sig mot de svagaste och mest utsatta, som flyktingar, arbetslösa eller människor som tillhör religiösa minoriteter är det ett illavarslande tecken. Ett sådant samhälle blir per automatik också ett övervakningssamhälle där detaljstyrning, repressiva åtgärder och olika typer av förbud blir viktiga redskap för att kontrollera medborgarna.
Kravsamhället är en redogörelse över vad som hänt i Sverige de senaste tio till femton åren. Debattören Andreas Magnusson beskriver krav- och kontrollsamhällets historiska framväxt, dess fullskaliga genomslag och misslyckande. Boken pekar också mot en väg bort från vandelsprövningar, visitationszoner, slöjförbud, karensavdrag, bidragstak, kulturkanon, eller minutstyrning inom hemtjänsten.
Den förbannade optimisten Ernst Wigforss
Om man vill förstå hur Sverige lyckades uppnå en status som en världsledande nation när det gäller frågor som jämlikhet, social trygghet, rättvisa och individuell frihet måste man läsa denna bok.
Henrik Arnstads bok om Ernst Wigforss hjälper läsaren att förstå de avgörande episoder och beslut som format en viktig del av Sveriges historia.
Bokens största värde kan vara att den ger läsaren hopp och tillit inför framtiden.
Läs denna bok och få idéer och tankar som sträcker sig bortom de negativa prognoser som fyller många medier och politiska tal.
Boken borde vara obligatorisk läsning för socialdemokratiska politiker som förlorat sig själva i ängsliga opinionsundersökningar. Jag hoppas att boken om Ernst Wigforss kommer hemsöka alla cyniker och tvinga dem att inse att det faktiskt är möjligt att bygga ett bättre samhälle för alla.
Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga. Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.