Finns det varmvatten?

Av Marcel Berkelder 2024-10-25

Sensommaren 1996 installerade jag solfångare för varmvatten på taket av vårt hus. I snart 30 års tid har frågan i rubriken ställts fler gånger än behövligt. Jo, det har hänt att det inte funnits tillräckligt varmt vatten för att duscha. Men frågan har oftast besvarats med motfrågan: Har solen skinit idag?

Ja, den jävla naturen! Den gör ju aldrig som vi vill. Människan har kämpat mot den i hundra tusentals år. Vi har byggt bostäder mot regn och kyla. Vi har måst bränna skogar för att kunna odla sojabönor så att vi kan mata köttdjur. Vi har torrlagt sjöar, landarealer har förvandlats till öknar för att kunna äta jordgubbar i december. Haven har fiskats ut för att mata lunchlaxar. Gruvor har ödelagt stora områden. Ja, naturen den ställer alltid till det för oss.

Vår solfångaranläggning har nu gått 33 711 timmar sedan 1996. Det betyder att den har levererat mer än 100 000 kWh. Så nog har det funnits varmvatten. Inte alltjämt, men när behövs duschvatten som mest? Jo, när det är soligt och varmt. Jag försöker visa att vi måste leva med naturen, inte mot naturen. Vi är en del av den. Vi är djur i jordens fauna.

Nästa förslag från regeringen är att bygga 4 stora arenor för Buzkashi.

Att leva mer i harmoni med naturen aktualiseras i dagarna mer än mitt lilla exempel. Kärnkraftverk stängs av för att de är olönsamma. Elpriserna är mycket låga och till och med negativa. Varför? Mycket vindkraft och fler och fler investerar i solceller med batterilagring. Hänger Ebba Busch med i utvecklingen? Är regeringen fortfarande med på att garantera 80 öre/kWh för kärnkraftsel? Är regeringen fortfarande med på att medfinansiera 4 stora kärnkraftverk med 100-tals miljarder, en teknik som är långt omsprungen av naturanpassade tekniker för att generera elektricitet?

Lika bra/dumt att satsa på 4 stora Buzkashi-arenor (hästpolo med en get utan huvudet, nationalsport i Afghanistan). Sådana har vi inte heller någon användning för. Regeringen: ”Ja, den jävla naturen, den skiter vi i”

Var är politikerna med hållbara framtidsvisioner? Vad vill vi ha för samhälle för våra barn och barnbarn? För alla jordens barn och barnbarn?

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Marcel Berkelder är civilingenjör med mer än 40 års erfarenhet av energi- och klimatfrågor. Certifierad energiexpert och certifierad ventilationsfunktionär. Mer än 20 år som energi- och klimatrådgivare har gett stor erfarenhet av vad som är brinnande frågor för såväl privatpersoner som organisationer och företag.

Med en tioårig bakgrund inom undervisning på bland annat Umeå Universitet, har föreläsningar och seminarier i hela Sverige varit en viktig del i den egna verksamheten de senaste 20 åren.

Marcel Berkelder mottog Egil Öfverholms hederspris 2023.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.