Nyhetsplock fredag 18 oktober 2024

Publicerad 2024-10-18

Ingen ökad brottsuppklarning – trots mer pengar och poliser, kvinna död efter fall från höghus, hackergruppen Anonymous Sudan reducerad med hjälp av svensk polis, tysk brandstation saknade brandlarm - brann ner och misstänkt björnattack utreds nu som mord.

Ingen ökad brottsuppklarning – trots mer pengar och poliser. Andelen grova brott som klaras upp har inte ökat mellan 2018 och 2023, trots att antalet polisanställda som jobbar med ärendena ökat med 30 procent, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport. Även anslaget till Polismyndigheten från regeringen har ökat med 80 procent sedan 2017.
– Personaltillväxten har skett för sent i förhållande till brottsutvecklingen och det har blivit svårare att hitta personal med rätt kompetens, säger Kristin Franke Björkman, utredare på Brå. Utredaren lyfter fram situationen i Stockholmsregionen som särskilt allvarlig.
Däremot har uppklarningen vad gäller grova brott som kopplas till organiserad brottslighet, exempelvis skjutningar och sprängningar, ökat marginellt – från 27 procent till 30 procent. Dessa brott prioriteras, vilket kan ske på bekostnad av andra utredningar, enligt Brå.
Enligt Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow har politikerna ”tyvärr varit alldeles för långsamma med att inse vilka problem polisbristen innebär”. Hon menar att utredare är hårt belastade och måste både lära upp nya medarbetare samt ansvara för fler svåra utmaningar än tidigare.
”Vi har ingen vikariepool av poliser och den flyttkarusell som pågår inom myndigheten, där poliser får rycka in där det för tillfället är stora behov, gör att det långsiktiga arbetet försämras”, skriver hon till TT.

Kvinna död efter fall från höghus. Polis larmades till ett flerbostadshus i Södertälje efter att en kvinna i 60-årsåldern fallit från hög höjd. Livräddande åtgärder sattes in men kvinnan har avlidit, skriver polisen på sin hemsida.
Omständigheterna kring hur kvinnan kunnat falla är oklara och därför har en förundersökning om mord inletts,  för att utreda om något brott har begåtts.
En man i 60-års åldern som har en nära relation till kvinnan har gripits och anhållits,

Hackergruppen Anonymous Sudan reducerad med hjälp av svensk polis. I en internationell operation, Operation PowerOFF, har amerikanska myndigheter med stöd av bland andra svensk polis identifierat och åtalat två sudanesiska hackare och stängt ner flera servrar som använts vid cyberattacker över hela världen, skriver polisen på sin hemsida.
– Informationen som vi bidragit med har varit betydelsefull för att kunna agera mot detta kriminella nätverk, Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vNoa.
Anonymous Sudan misstänks ligga bakom över 35⁠ 000 attacker under en ettårsperiod. Totalt ska det ha orsakat skador på över hundra miljoner kronor i USA.
Bland de drabbade finns till exempel FBI och det amerikanska försvarsdepartementet, i Sverige har bland annat flygindustrin och den finansiella sektorn drabbats.
De två männen är bröder, båda i 20-årsåldern, och riskerar nu livstids fängelse respektive fem års fängelse om de anses vara skyldiga på alla åtalspunkter.

Tysk brandstation saknade brandlarm – brann ner. En toppmodern brandstation i Tyskland som kostade tiotals miljoner euro att bygga och som färdigställdes förra året har brunnit ner, rapporterar Oberhessische Presse.
Branden ska ha startat i ett utryckningsfordon och spreds sedan snabbt. Enligt The⁠ Guardian fanns det inget brandlarm i byggnaden.
– Det är en mardröm för en brandman. Ingen vill vara tvungen att släcka på sin egen station, säger brandinspektören Lars Schäfer till tyska medier.

Misstänkt björnattack utreds nu som mord. Dustin Kjersem, 35, hittades död i sitt tält i ett avlägset skogsområde i Montana. På grund av de svåra skadorna utreddes fallet först som en björnattack – men polisen tror nu att Kjersem har mördats, rapporterar Washington Post.
Upprepade huggsår anges som dödsorsak, uppger polisen på en presskonferens, och går nu ut med en varning.
– Vi vet att någon som var där dödade någon annan på det hemskaste sätt. Så om du är i skogen måste du vara vaksam, säger sheriffen i Gallatin county Dan Springer.
Polisen och Kjersems familj vädjar nu om tips och iaktagelser. Området är populärt bland jägare och vandrare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.