Nyhetsplock onsdag 16 oktober 2024

Publicerad 2024-10-16

Svensk polis får patrullera med vapen i Norge, rekordmånga sexbrottsmisstänkta män skyller på sexsomni, anmälningar om hot och våld i skolmiljö ökar kraftigt, finsk narkotikasajt med svenska servrar har stängts ner och mystisk apdöd på zoo i Hongkong.

Svensk polis får patrullera med vapen i Norge. Nu står det klart att svenska poliser får patrullera med vapen i Norge, skriver polisen på sin hemsida.
– Beslutet som nu är fattat ger oss möjligheter att genomföra gemensamma insatser för att bekämpa gängkriminaliteten även på den norska sidan, säger Jonas Wendel lokalpolisområdeschef i Arvika.
Ett beslut om en gemensam insats fattades av Noa förra vecka sedan.
”Beslutet innebär bland annat att de svenska poliserna som arbetar i det gränsnära området ges fulla polisiära befogenheter i Norge under den tid som beslutet gäller”, heter det.
Norsk polis får verka på den svenska sidan av gränsen, enligt ett tidigare beslut.
Nyligen höjde norska säkerhetspolisen terrorhotnivån i Norge från medelhög till hög. Man graderar nu terrorhotet mot landet som en fyra på en femgradig skala. Den norska polisen är i normalfallet obeväpnad, men som en följd av höjningen av hotnivån har polisen beslutat att polisen ska beväpnas nationellt.

Rekordmånga sexbrottsmisstänkta män skyller på sexsomni. Antalet män som misstänks för sexbrott som hävdar att de begått övergrepp i sömnen är rekordmånga. I vart tredje fall där den misstänkte uppgett att de lider av så⁠ kallad ”sexsomni” frias de, enligt en granskning av Göteborgs-Posten.
Sexsomni innebär egenskapen att utföra sexuella handlingar i sömnen, och är ett erkänt medicinskt tillstånd men extremt sällsynt. Endast 220 fall har bekräftats i världen av forskare, någonsin. Sedan 2008 har 74 personer i Sverige uppgett att de lider av sexsomni, i samband med utredningar mot dem, nästan uteslutande i våldtäktsfall, men även enstaka fall av sexuella övergrepp och sexuellt ofredande. Samtidigt undersöks de som åberopat tillståndet sällan av läkare.
– Vi ska se om det eventuellt behövs nya rekommendationer, men inget är klart ännu, säger Lena Jansson, åklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, till tidningen.

Anmälningar om hot och våld i skolmiljö ökar kraftigt. Anmälningar som handlar om hot och våld i den svenska skolan har ökat kraftigt de senaste tio åren, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket, rapporterar TV4 Nyheterna.
Projektledaren för rapporten, Kristin Hansson menar att det kan finnas flera förklaringar.
– Skolorna kan till exempel ha blivit bättre på att anmäla allvarliga händelser i arbete till oss och det kan förklara en del av ökningen, säger Hansson.
Med anledning av ökningen föreslår myndigheten bland annat en obligatorisk arbetsmiljöutbildning för skolhuvudmän.

Finsk narkotikasajt med svenska servrar har stängts ner. Finlands ledande marknadsplats för narkotikaförsäljning har stängts ner, efter ett samarbete mellan svenska myndigheter och den finska tullen, enligt ett pressmeddelande från polisen.
–⁠ Vi har tagit oss in och har identifierat flera av nyckelpersonerna bakom sajten, men även säljare och kunder, säger Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Sajten Sipulitie har använt servrar som funnits i svenska serverhallar och vänt sig till en finsk- och engelskspråkig marknad. Den har varit tillgänglig sedan 2023 via Darknet.
I insatserna har förutom svensk polis och åklagare även Europol varit inkopplat.
– Den finländska förundersökningen är exempel på hur internationellt samarbete är avgörande för att bekämpa den grova brottsligheten, säger Björn Eriksson.
Omsättningen uppskattas av finska tullmyndigheten Tulli till över 1,3 miljoner euro.

Mystisk apdöd på zoo i Hongkong. En avdelning av Hongkongs äldsta djurpark har tvingats stänga sedan nio apor hittats döda, meddelar Hongkongs regering.
Tre av aporna var bomullshuvudtamariner, som är små, trädlevande apor och räknas till världens mest utrotningshotade primater, med färre än 6 000 djur kvar i det vilda.
Bland de andra döda aporna finns en brazzas markatta, en vanlig ekorreapa och fyra sakiapor.
Det är inte klarlagt vad som ligger bakom den plötsliga apdöden, därför har aporna obducerats och prover har tagits. Djurparkens avdelning för däggdjur har stängts och avspärrningar har satts upp.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.