Nyhetsplock tisdag 15 oktober 2024

Publicerad 2024-10-15

Rättegång mot Rasmus Paludan inledd, boende och personal på ungdomshem bjöds på cannabis-kladdkaka, regeringen vill införa en permanent lag om hemlig dataavläsning, 15-åring häktad efter skottlossning mot israeliskt företag och Prag förbjuder organiserade pubrundor.

Rättegång mot Rasmus Paludan inledd. Igår startade rättegången mot Rasmus Paludan i Malmö tingsrätt, rapporterar flera medier.
Han står åtalad för två fall av hets mot folkgrupp och en förolämpning efter att han bränt koraner i Malmö i april och september 2022.
Under sammankomsterna har han även gjort uttalanden om muslimer, araber och afrikaner.
Åtalet mot honom har dragit ut på tiden eftersom han sedan förra året vägrat resa in till Sverige med hänvisning till sin egen säkerhet. Han deltar i förhandlingen via videolänk.
Tidigare på morgonen, innan rättegångens start hittades en koran med bacon utanför tingsrätten, som polis omhändertog. Händelsen rubriceras som hets mot folkgrupp.

Boende och personal på ungdomshem bjöds på cannabis-kladdkaka. Personal på ett ungdomshem i Hudiksvall kontaktar polisen med anledning av att flera boende, och även personal, bjudits på en kladdkaka som visat sig innehålla narkotika, skriver polisen på sin hemsida.
Kladdkakan ska ha intagits under söndagen och vid en kontroll har samtliga tre, som har ätit av kakan, testats positivt för cannabis.
En patrull skickas till platsen och efter förhör upprättas anmälan gällande tre fall av misshandel. Kladdkakan tas i beslag.
Det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet.

Regeringen vill införa en permanent lag om hemlig dataavläsning. Hemlig dataavläsning infördes 2020, då som tillfälligt tvångsmedel.
Det har i många fall ”varit helt avgörande” i den brottsbekämpande verksamheten, uppgav justitieminister Gunnar Strömmer på en pressträff under gårdagen.
– Bland annat eftersom det ger de brottsbekämpande myndigheterna möjlighet att ta del av krypterad information, sa justitieministern.
Vissa justeringar föreslås i det nya lagförslaget. Bland annat ska fler typer av uppgifter kunna hämtas in, även om det inte finns någon misstänkt person.
Dessutom lägger regeringen fram en proposition om biometri i brottsbekämpningen, som innebär bland annat att polisen ska få använda DNA-baserad släktforskning för att utreda mord och grova våldtäktsbrott.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2025.

15-åring häktad efter skottlossning mot israeliskt företag. En 15-årig pojke häktas misstänkt för anstiftan till skjutningen mot det israeliska försvarsföretaget Elbit Systems i Göteborg förra veckan.
Pojken häktas på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mordförsök och anstiftan till grovt vapenbrott. Han nekar till brott.
En pojke under 15 år misstänkts ha varit den som skjutit och greps kort efter skjutningen.

Prag förbjuder organiserade pubrundor. Stadsfullmäktige i Prag förbjuder nu organiserade, nattliga pubrundor i staden och hoppas på att locka fler ”kultiverade” turister.
Det är de guidade pubrundorna mellan klockan 22 och 06 som förbjuds, förklarar vice borgmästare Zdenek Hrib.
Staden efterlyser fler ”kultiverade, välbärgade turister, inte de som kommer för ett kort besök för att bli berusade”, tillägger kollegan Jiri Pospisil.
Beslutet hyllas av hotell- och restaurangnäringen. Ölrundor till centrala Prag har utgjort ett problem för både lokalbefolkning och andra turister, anser branschorganisationen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.