Nyhetsplock söndag 13 oktober 2024

Publicerad 2024-10-13

Sex års fängelse för handgranat, föräldrar åtalas efter fotografering av värnpliktiga barn, stor ökning av minderåriga barn inför rätta och sjuksköterskor påkörda vid akuten.

Sex års fängelse för handgranat. I somras kastades en handgranat in i en lokal i centrum i Roslags Näsby. Nu döms en man i 30-årsåldern till sex års fängelse av Attunda tingsrätt för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse.
Han ska ha krossat en ruta till lokalen och därefter kastat in en skarpladdad och osäkrad handgranat. Men av någon anledning detonerade den aldrig. Enligt honom själv fick han uppdraget via appen Signal, mot ett löfte om betalning i form av fyra hekto amfetamin. Åklagaren skriver även att ”om brottet hade fullbordats hade det inneburit stor fara för människors liv och hälsa och för omfattande förstörelse av annans egendom.”

Föräldrar åtalas efter fotografering av värnpliktiga barn. När 170 nya värnpliktiga vid Södra skånska regementet ryckte in i augusti passade flera föräldrar på att fota sina barn. Nu åtalas sex personer, misstänkta för olovlig avbildning av skyddsobjekt, rapporterar DN.
Olovlig avbildning av skyddsobjekt kan resultera i böter på uppåt 20⁠ 000 kronor.
Enligt tidningen blev de inblandade minst sagt förvånade när polispatruller kallades till platsen, och tillfälligt omhändertog deras telefoner eftersom de råkat fota anläggningen – något som regementet tröttnat på.

Stor ökning av minderåriga barn inför rätta. Bara sedan årsskiftet har 42 barn under 15 år ställts inför rätta med bevistalan. Det kan jämföras med början av 2020-talet när bevistalan bara väcktes ett fåtal gånger, rapporterar flera medier.
Den kraftiga ökningen beror både på att brottsligheten snabbt krupit ner i åldrarna, samt på en lagändring från 2023 som gör det möjligt för enskilda åklagare att ställa barn inför rätta. En bevistalan liknar i stora drag en vanlig brottsmålsprocess, men landar inte i några straffrättsliga påföljder eftersom barn under 15 år inte är straffmyndiga – oavsett hur grovt brottet är.
Enligt åklagaren John Rosell hänger lagstiftningen inte med i samhällsutvecklingen.
– Det behövs ökade möjligheter att frihetsberöva ungdomar. Det är helt avgörande för att kunna stävja den grova brottsligheten, säger han.

Sjuksköterskor påkörda vid akuten. Fyra sjuksköterskor har blivit påkörda av en bil utanför ett sjukhus i Philadelphia, USA. Det skedde i samband med att föraren i bilen skulle lämna av en skottskadad man, rapporterar FOX 29 News.
Föraren ska ha försökt snabbt komma från platsen och då kört över sjuksköterskorna som skadades illa. Tillståndet är ”extremt kritiskt” för en av sjuksköterskorna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.