Surt sa räven om rönnbär

Av Börje R P Carlsson 2024-10-21

För många år sedan hörde jag Janne Josefsson berätta om Uppdrag Granskning. Han fick därvid frågan hur han hittade uppdrag och vilka som prioriterades.

Han sa ungefär, kanske inte exakt ordagrant, men med följande andemening: ”Man bestämmer först vad man vill belysa och ha synpunkter på. Sedan lägger man upp en strategi och därefter börjar man intervjua människor. Med tillräckligt många intervjuer kommer du med lätthet ha fått ihop tillräckligt mångas personliga synpunkter som stämmer med vad du vill ha sagt och vad du vill belysa. Därefter är det bara att klippa och klistra.”

När jag med detta i bakhuvudet ser och hör de uppblåsta angreppen på det socialdemokratiska lotteriet, så börjar jag fundera på hur många ångerfulla gamlingar det gått åt för att skapa dessa notiser. Det är nog inte så svårt att hitta ett antal människor som ångrar sitt lottköp, i synnerhet när den köpta lotten visar sig vara en nitlott.

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna har försökt starta liknande lotterier men misslyckats. De har troligen inte misslyckats av annat skäl än att de saknar den grundbult som Socialdemokraterna besitter i form av lojala sympatisörer. Men det är klart att det svider med egna misslyckanden när man ser sossarnas framgångar.

Sedan kan jag väl tycka att det blev lite tokigt med de försäljningskanaler som anlitades för att sälja lotterna. Det hade väl sett bättre ut med en mer seriös försäljningsgrupp.

Belackarna, SD och M med flera, hävdar vidare att sossarna sålt lotter på kredit och drivit människor till ruinens brant. Detta är en sådan lögn som, om jag förstått saken rätt, blir till sanning om den upprepas ofta. Jag har inte sett en enda lottköpare som framträtt och berättat om hur Kron-Olle jagat dem med blåslampa. Ryktet säger att sossarna inte har drivit ett enda lottköp till Kronofogden.

Sant eller ej, inte vet jag, men min oförblommade känsla är att drevet startats av M och SD som länge försökt slå undan sossarnas ekonomiska grundvalar.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.

Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.

Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.